Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδία: Ο τελευταίος χαιρετισμός των ηλικιωμένων μέσα από τα τζάμια του λεωφορείου

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Μόλις προχθές η Σουηδική κυβέρνηση και οι ειδικοί επιδημιολόγοι που στηρίζουν την πολιτική της “ελεγχόμενης μετάδοσης” του ιού αποφάσισαν να “συμβουλεύσουν” την απαγόρευση των επισκέψεων στα γηροκομεία. Τα κρούσματα είναι πάνω από 6000 και οι νεκροί πάνω από 350 μέχρι στιγμής.

Κάποια γηροκομεία είχαν ήδη πάρει μέτρα προστασίας εδω και 3 εβδομάδες. Ένα από αυτά αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους γερόντους να δουν τους στενούς συγγενείς τους. Ναύλωσαν ένα λεωφορείο και έκαναν τον γύρο της πόλης Ουψάλα. Έκαναν στάσεις στα σημεία που μένουν τα παιδιά των ηλικιωμένων που είχαν ειδοποιηθεί από πριν. Αυτοί τους περίμεναν στο πεζοδρόμιο και τους έστελναν φιλιά μέσα από τα κλειστά τζάμια και ακουμπούσαν τα χέρια τους στο τζάμι για χαιρετισμό. Τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους. Κάποιοι έκαναν και αυτοσχέδια πανό με καρδούλες και φράσεις όπως “Σ αγαπώ μαμά”. Χάρηκαν οι ηλικιωμένοι που είδαν τα παιδιά τους, έκλαιγαν κι αυτά που ίσως δεν θα τους ξαναδούν.

Έτσι συνεχίζεται να θυσιάζονται οι ζωές στο προτεινόμενο καπιταλιστικό πρότυπο.

Όπως τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΚ Σουηδίας:

“Το κράτος παίζει με τη ζωή των ανθρώπων.

Οι κρατικές αρχές έχουν υιοθετήσει την τακτική της “ελεγχόμενης μετάδοσης”. Η τακτική παρουσιάζεται σαν να ενδιαφέρεται για την υγεία μας, αλλά στην πραγματικότητα “ελεγχόμενη” δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την προσαρμογή του βαθμού μετάδοσης του ιού στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Την ίδια στιγμή που γεμίζουν οι λίγες θέσεις εντατικής θεραπείας που είναι διαθέσιμες, οι χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται, οι άρρωστοι καλούνται να μην αναζητήσουν φροντίδα αλλά να στρέφονται σε ιατρικές πληροφορίες από τηλεφωνικές οδηγίες στις οποίες κατά κανόνα είναι αδύνατο να έχουν πρόσβαση. Η ζωή και ο θάνατος των κατώτερων τάξεων δεν μετράει στους οικονομικούς υπολογισμούς του κράτους όταν είναι απαραίτητο να σωθούν τα κέρδη των σουηδικών μονοπωλίων”.