Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδία: “Τα έκανε μαντάρα” με την πανδημία και καταφεύγει σε πρόστιμα και περιοριστικά μέτρα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ψηφίστηκε στις 9/1, ο προσωρινός νόμος για την πανδημία από την Σουηδική βουλή, στα χνάρια της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ψήφισε και η Ελληνική Βουλή την άνοιξη.

Δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση και σε δημόσιες υπηρεσίες να πάρουν μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού, δράση που ανήκε μέχρι στιγμής στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Ο νόμος ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει το κλείσιμο δραστηριοτήτων και τον περιορισμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται συγκεντρωμένοι στον ίδιο χώρο.

Ο νόμος που ψηφίστηκε μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από όλα τα κόμματα εκτός του ξενοφοβικού ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών που διαφώνησε για διαδικαστικούς λόγους.

Οι δραστηριότητες για τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να παίρνει αποφάσεις για όλη την επικράτεια, αντικαθιστώντας τις αντίστοιχες Περιφέρειες και Δήμους είναι:

— Θέατρα, κινηματογράφοι, δημόσιες συγκεντρώσεις και συνέδρια.

— Γυμναστήρια, ζωολογικούς κήπους, μουσεία και άλλους χώρους πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας.

— Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών αεροπορικών πτήσεων. Αίθουσες εκδηλώσεων και ιδιωτικών γιορτών, Πάρκα και παραλίες.

Η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει απαγόρευση συγκέντρωσης σε δημόσιους χώρους και να επιβάλλει πρόστιμα.

Οι περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν τοπικές απαγορεύσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις απαγόρευσης θα επικυρώνονται εντός μίας εβδομάδας από την Σουηδική Βουλή γεγονός που θεωρείται δεδομένο εκ των προτέρων.

Η τακτική της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης που επέβαλαν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί Οίκοι του εμπορίου και της βιομηχανίας της Σουηδίας με την επιστράτευση και των κατάλληλων επιδημιολόγων στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έφτασε στο τέλος της.

Τα 489.000 κρούσματα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι 9.433 νεκροί εκ των οποίων το 60% στα Γηροκομεία ανάγκασαν όλο το πολιτικό φάσμα της Σουηδίας να ζητά πιο αυστηρά μέτρα.

Το σύστημα Υγείας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην έξαρση της πανδημίας αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την θωράκιση του συστήματος Υγείας που η μακροχρόνια πολιτική των μειώσεων κονδυλίων το έχει αποδυναμώσει.

Αντίστοιχα δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας στα ΜΜ Μεταφοράς και στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως επιβάλλονται για πρώτη φορά πρόστιμα που μέχρι στιγμής θεωρούνταν από την κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες πως δεν έχουν αποτέλεσμα στους ευφυείς και πειθαρχημένους Σουηδούς πολίτες που θα ακολουθούσαν τις παραινέσεις της “ατομικής ευθύνης”. Ένας ακόμη μύθος της Σουηδικής πραγματικότητας που παίρνει τέλος.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;