Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδία: Τα μαθήματα τοκετού στο αυτοκίνητο συνεχίζονται…

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Τον Οκτώβριο του 2016 αποφάσισε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Βορειοδυτικής Επαρχίας με ψήφους 39 έναντι 36 να κλείσει την Μαιευτική κλινική της πόλης Σελέφτεο, γενέτειρας του σημερινού Πρωθυπουργού της Σουηδίας, που εξυπηρετούσε 2-3 ακόμη μικρές πόλεις σε κοντινή απόσταση με συνολικό πληθυσμό 35.000 κατοίκους. Οι λόγοι ήταν καθαρά οικονομικοί.

Γεννιούνται λιγότερα παιδιά και άρα τα έσοδα είναι λιγότερα και βάσει της λογικής κόστους-οφέλους “έμπαινε μέσα” οικονομικά και άρα πρέπει να κλείσει. Αυτό και έγινε. Η Νομαρχιακή απόφαση ήταν μια πολιτική απόφαση. Πάρθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

skefefteå

Η κλινική έκλεισε στις 1/1 2017 και στις 30 του ίδιου μήνα ξεκίνησε η κατάληψη των εγκαταστάσεων της παλιάς κλινικής. Περίπου 3.000 άτομα συμμετέχουν με βάρδιες στην κατάληψη.

Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες και πορείες ενάντια στην απόφαση όταν το θέμα του κλεισίματος είχε διαρρεύσει. Οι διαμαρτυρίες στρεφόταν ιδιαίτερα εναντίον των παρατάξεων των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων που είχαν την πλειοψηφία και άλλαξαν πολιτική μετά τις εκλογές.

förlossningsklinik

Το επιχείρημα είναι πως έτσι θα εξοικονομήσουν 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και άρα δεν χρειάζεται να αυξήσουν τον Νομαρχιακό φόρο κατά 60 σεντς!

Η απόφαση πάρθηκε, η κατάληψη ξεκίνησε. Η κυβέρνηση στο όνομα της “μη εμπλοκής” στα Νομαρχιακά άφησε το θέμα μετέωρο χωρίς να πάρει θέση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απλά «λυπήθηκε για την δύσκολη κατάσταση».

Ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στην Νομαρχία δήλωνε πως η απόφαση του κλεισίματος ήταν μια «νίκη έναντι του ελλείμματος που αντιμετώπιζε η Νομαρχία».

Ταυτόχρονα προσφέρθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες της πόλης Σούντσβαλ, εκεί  που μεταφέρθηκε η Μαιευτική Κλινική, να κάνουν μαθήματα τοκετού στις έγκυες, γιατί η απόσταση ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα και άρα τα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν τα μυστικά της γέννας..

Τίποτα δεν έχει συγκινήσει τις υπηρεσίες, τα κόμματα, τους πολιτικούς, το σύστημα εν γένει.

Παρόλο που καταβαραθρώθηκαν στις τοπικές εκλογές και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και έχασαν την μισή τους δύναμη και την πλειοψηφία. Παρόλο που «λυπήθηκε» ο πρωθυπουργός.

Παρ’ όλη την κατάληψη και τον διχασμό της κοινωνίας τα μαθήματα τοκετού στο αυτοκίνητο συνεχίζονται αμείωτα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως ό,τι δεν βγάζει κέρδος στον καπιταλισμό εγκαταλείπεται. 

souidia toketos