Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδία, 1.000 ευρώ πρόστιμο στο Σχολείο αν βρεθούν αποτσίγαρα στην αυλή του

Εδώ και μερικούς μήνες συζητιέται στη Σουηδία η ψήφιση νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους, όπως πάρκα, παιδικές χαρές και άλλους χώρους όπου μαζεύονται παιδιά.

Σε κάποιους από αυτούς τους χώρους κάποιοι δήμοι ήδη το εφαρμόζουν ακόμη και χωρίς να υπάρχει νόμος. Η απαγόρευση θα ισχύει και στις υπαίθριες καφετέριες και ταβέρνες. Οι καπνιστές θα αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα όπως και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Υπεύθυνοι για την τήρηση της απαγόρευσης είναι συνήθως οι Δήμοι, όπου η επιθεώρηση των υγειονομικών κανόνων είναι αρμοδιότητά τους. Ο Δήμος Σελέφτεο στην Σουηδία τους ξεπέρασε όλους.

Είναι ο ίδιος Δήμος που καταργήθηκε η μαιευτική κλινική και τους κάνουν μαθήματα πως να γεννούν στα αυτοκίνητα, γενέτειρα του απερχόμενου Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Λεβέν. Αφού δεν έχουν πού να γεννήσουν αποφάσισαν να γίνουν αυστηροί με τους μαθητές και το κάπνισμα.

Σε επιθεώρηση που δεν είχε σχέση με το κάπνισμα διαπιστώθηκε πως υπήρχαν αποτσίγαρα στην αυλή του Λυκείου, πράγμα που απαγορεύεται εδώ και 25 χρόνια στην Σουηδία.

Έτσι πάρθηκε απόφαση από τις υπηρεσίες του Δήμου πως αν ξαναβρούν αποτσίγαρα στην αυλή του Σχολείου θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ (10.000 κορώνες).

«Μα πού θα καπνίζουμε;» αναρωτιούνται οι μαθητές που έχουν την κακιά συνήθεια. «Το Σχολείο είναι υποχρεωμένο να μας βρει χώρο».

Το δίλημμα για την Διεύθυνση του Σχολείου είναι μεγάλο, και η λύση δεν είναι εύκολη. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το αν θα ξαναλειτουργήσει η κλινική που ακόμη είναι υπό κατάληψη εδώ και 2 χρόνια χωρίς να ιδρώσει κανενός το αυτί!

Μικρά αλλά ενδεικτικά στιγμιότυπα μιας αλλοπρόσαλλης κοινωνίας, «διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες». Μόνο έτσι μπορεί να τη βγάλει καθαρή το σύστημα