Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 – ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Αυτή είναι η ανισομερής πραγματικότητα στην Σουηδία στο κατώφλι του 2018

Λιγότερο από 200 άνθρωποι, 184 για την ακρίβεια, κατέχουν το 87% του Προυπολογισμού της Σουηδίας των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πλειοψηφία των Σουηδων μοιράζεται μόνο το 13% του παραγόμενου πλούτου*. Αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των άστεγων και των φτωχών συνταξιούχων. Αυξήθηκαν κατα 20 οι δισσεκατομυριούχοι φέτος στην Σουηδία. Οι 184 κατέχουν περιουσιακά στοιχεία συνολικά 2140 δις κορωνες που ειναι το 50% του ΑΕΠ της Σουηδιας**.

Μια πιο λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως το 2 μόλις απο τους 184 κατέχει περιουσία 492 δις δηλαδή το 23% των στοιχείων των δισεκατομμυριούχων. Ακόμη πως οι αποδοχές μεσα στην τελευταία 20ετία εχουν μειωθεί στους μισθούς των χαμηλών εισοδημάτων κατά 10% και έχουν διπλασιαστεί κατα μέσο όρο των στελεχών και διευθυντών. Η ατυχία της Σουηδίας είναι πως την διοικούν ” κομμουνιστές ”που είναι εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υποστηρίζουν οι οπαδοί των λεγόμενων αστικών κομμάτων, μετριοπαθείς, φιλελεύθεροι, κεντρώοι και Χριστιανοδημοκράτες. Οι ”κομμουνιστές” που δεν είναι άλλοι από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και να αποδεικνύουν κάθε φορά πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα παραπάνω στοιχεία και τις γενικότερες επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού. Τα βασικότερα είναι η κατάργηση των φόρων: κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας και μεταβίβασης μεγάλης περιουσίας! Η μηδενική φορολόγηση σε επαναπατρισθέντα κεφάλαια, η αποφορολόγηση έως και 50% της εργολαβικής εισφοράς και άλλα τερτίπια που μειώνουν την φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων από μηδενική όπως ΒΟΛΒΟ, ΕΡΙΚΣΟΝ κα μέχρι 5-7% όπως πχ ΙΚΕΑ. Παράλληλα θέσπιση αντεργατικών μέτρων όπως η αύξηση του ορίου εθελοντικής συνταξιοδότησης στα 69 και η σύνταξη καινούργιου νόμου ενάντια στην απεργία ακόμη και αν τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπάρχει ούτε μία κινητοποίηση. Την μείωση στο 30% της απονομής αναπηρικών συντάξεων και την θέσπιση μειωμένων μισθών για πρόσφυγες και μακροχρόνια ανέργους. Τις μαζικές απελάσεις των ασυνόδευτων ανηλικων.

Όσο κι αν εξασφαλίζουν τα κέρδη της εξαγωγικής στρατιωτικής βιομηχανίας όπως πχ στην Σαουδική Αραβία. Όσο κι αν πλησιάζουν στο ΝΑΤΟ με κοινά γυμνάσια και αγορά Πάτριοτς όσο κι αν συμμετέχουν με στρατεύματα στο Αφγανιστάν και αεροπλάνα όπως παλαιότερα στην Λιβύη και στηρίζουν τα φασιστοειδή της Ουκρανίας! Οι ομοιότητες στο μείγμα της πολιτικής των δύο μεγάλων μπλοκ από την μια των Σοσιαδημοκρατών που είναι αναγκασμένοι να συμμαχούν πρόσκαιρα με τους Πράσινους με την ανοχή των Ευρωαριστερών και από την άλλη των ”αστικών” κομμάτων είναι τόσο δυσδιάκριτη που το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα ήταν, μέχρι να παραπεμφθεί στις καλένδες, αν θα περιοριστεί το κέρδος των ιδιωτικών επιχειρήσεων ευημερίας ( παιδεία, περίθαλψη, Υγεία) στο 7% που ευαγγελίζονται οι Ευρωαριστεροί η θα μείνει ανεξέλεγκτο όπως επικρατεί σήμερα!

Η αναμενόμενη ταλάντευση των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που αποτελεί γενική και αόριστη προεκλογική τους δέσμευση η φορολόγηση των εν λόγω επιχειρήσεων πιο αυστηρά από τις υπόλοιπες, αν και στην ουσία αυτές διοχετεύουν τα κέρδη τους στις Οφ Σορ, τους καθιστά ” κομμουνιστές ”Ο Σουηδικός λαό που «καρπώνεται” μόνο το 13% του παραγόμενου πλούτου σε παροχές, θα συνεχίσει να βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται και τις κοινωνικές παροχές να συρρικνώνονται και να υποχωρούν σε ποιότητα.

_______________________________

ΠΗΓΕΣ.
Opinion United Minds, σφυγμομέτρηση για την εφημεριδα Aftonbladet.
Περιοδικά Δεκεμβρίου : Veckans Affärer, Aktuellt fokus

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μετάβαση στο περιεχόμενο