Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδική εταιρεία βάζει στους εργαζόμενους περιλαίμιο σκύλων με ήχο, για να κρατάνε τις αποστάσεις

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Σουηδική εταιρεία ειδών υγείας και προσωπικής υγιεινής (πάμπερς, χαρτιά υγείας, γάζες κλπ) Essity (47.000 εργαζόμενοι και 11,8 δις ευρώ τζίρο το 2018) καταγγέλλεται από την Γαλλική συνδικαλιστική οργάνωση CFDT  ότι μεταχειρίζεται σαν σκύλους τους εργαζόμενους.

Η εταιρία στο υποκατάστημα της στην Γαλλία ανακοίνωσε πως θα βάλει κολάρο στους εργαζόμενους που θα βγάζει ένα προειδοποιητικό ήχο όταν πλησιάζει ο ένας τον άλλον σε απόσταση λιγότερη των 2 μέτρων για να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Η ενέργεια αυτή καταγγέλλεται από το σωματείο σαν “ανώριμη” και “προσβολή της προσωπικότητας”.

Σύμφωνα με το συνδικάτο ο ήχος θα ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ, όταν κάποιος πλησιάζει τον άλλον λιγότερο από 2 μέτρα, περίπου όπως το κολάρο των σκύλων όταν αρχίζουν να γαβγίζουν δυνατά.

Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως το κολάρο έχει και λαμπάκια που αναβοσβήνουν.

Ο Karl Stoltz υπεύθυνος τύπου της Essity δηλώνει πως πρόκειται για παρεξήγηση.

«Δεν είναι ακριβώς κολάρο. Είναι κάτι σαν κάρτα εισόδου που την στερεώνεις στην μέση. Βγάζει ένα μικρό ήχο, λιγότερο από 85 ντεσιμπέλ. Έξω στην παραγωγή θα είναι ανεπαίσθητος και πρέπει να το έχεις στην δόνηση για να το καταλάβεις».

Φυσικά τα κάνει χειρότερα με τις δηλώσεις του. Οι εργαζόμενοι για την εταιρία είναι όντως σαν ένα κοπάδι σκύλων χωρίς νόηση και τους βάζει κολάρα με κουδουνάκια και λαμπάκια.

Η παραγωγή και το κέρδος προέχει πέρα από μια σειρά μέτρα όπως τεστ κατά την είσοδο, μάσκες, γάντια, εξαερισμό, καθαριότητα και συχνά διαλείμματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Το κολάρο είναι φθηνότερο μάλλον και έχει και τον συμβολισμό του. Να δείξει στον εργαζόμενο πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ζώο δεμένο στο μαγκανοπήγαδο.

Πηγή: εφημερίδα Arbetet

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;