Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία προς κομμουνιστές: Υπόγραψε πίστη στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλιώς απολύεσαι

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το 2013 καλέστηκε στην Διοίκηση του σωματείου οικοδόμων στην πόλη Γιέβλε ο Lars Lundberg εκλεγμένος αντιπρόσωπος υπεύθυνος  για τις εργασιακές συνθήκες.

Η διοίκηση (πρόεδρος, ταμίας, υπεύθυνος προσωπικού κλπ) του ξεκαθάρισε πως η εφημερίδα «Κομμουνιστής οικοδόμος» δεν θα μοιράζεται στους χώρους δουλειάς γιατί είναι κομμουνιστική (!) παρόλο που είχε αποφασιστεί να μοιράζεται, σε συνέλευση των μελών του Σωματείου.

Του έδωσαν να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση πίστης και στήριξης προς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

-Εγώ είμαι κομμουνιστής, δήλωσε στην εφημερίδα Arbetarbladet ο Lars Lundberg, δεν είμαι Σοσιαλδημοκράτης και άρα τους δήλωσα πως δεν υπογράφω.

Τότε του τέθηκε το δίλημμα. Ή σε απομακρύνουμε από την θέση σου σαν εκπρόσωπο των εργαζομένων ή υποβάλλεις παραίτηση και φεύγεις από την δουλειά.

-Δεν είχα επιλογές, δηλώνει στην εφημερίδα. Ήδη μου είχαν πάρει τα κλειδιά και το τηλέφωνο και έτσι παραιτήθηκα.

-Με κατηγόρησαν πως συμπεριφερόμουν ενάντια στο σωματείο και τα συμφέροντα των οικοδόμων, ότι τους είχα προδώσει. Αισθανόμουν σαν να είμαι απεργοσπάστης.

byggnads1

Το αμάρτημα του ήταν πως καλούσε τους οικοδόμους να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό κόμμα Σουηδίας στις εκλογές που θα γινόταν το 2014.

Στην καινούργια του δουλειά το φθινόπωρο του 2016 τον κάλεσε ο διευθυντής προσωπικού στο έργο που δούλευε σαν σιδεράς και του έδειξε ένα γράμμα που πήρε από την διοίκηση του σωματείου της προηγούμενης δουλειάς.

Έγραφαν να τον προσέχουν στην καινούργια δουλειά επειδή είναι κομμουνιστής. Προς τιμήν του ο υπεύθυνος του δήλωσε ότι «έχεις πρόσληψη σιδερά και δεν με νοιάζει τι ψηφίζεις. Με νοιάζει να κάνεις σωστά την δουλειά σου».

-Τέσσερις συνάδελφοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι έχουν απολυθεί από τότε επειδή δεν υπέγραψαν δήλωση στήριξης, δηλώνει ο Lars Lundberg.

Η επαγγελματική διοίκηση του σωματείου ψήφισε αύξηση μισθού για τα ίδια της τα μέλη πάνω από ότι προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις των υπόλοιπων, την ώρα που απολύει τους συνδικαλιστές που αντιστέκονται.

Η ιστορία του Lars Lundberg δεν σταματά εδώ.

Διηγείται στην εφημερίδα Riktpunk του ΚΚ Σουηδίας σε συνέντευξή του το 2017 «πως οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την μεγάλη απεργία των Ορυχείων στις αρχές του 70, μην μπορώντας να χτυπήσουν τους κομμουνιστές που ήταν πλειοψηφία στην απεργιακή επιτροπή, διέλυσαν την Ομοσπονδία μεταλλωρύχων και τους ενέταξαν στην Ομοσπονδία Μετάλλου που είναι η πιο συντηρητική ιστορικά και πιστή στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

«Τα ίδια έκαναν και για το παράρτημα των οικοδόμων στο Γέβλε που δούλευα. Το κατάργησαν και το έβαλαν μέσα σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική ενότητα για να απομονώσουν τους κομμουνιστές και κατόπιν να μας απολύσουν για να μας ξεκόψουν από τους οικοδόμους.

Μεταχειρίζονται όλα τα μέσα για να συνεχίσουν να ελέγχουν τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Τα σωματεία στην ουσία έχουν γίνει τοπικές οργανώσεις των Σοσιαλδημοκρατών και αυτοί διοικούν με το αζημίωτο».

Ο Lars Lundberg, σήμερα συνταξιούχος, αγωνίζεται στις γραμμές του ΚΚ Σουηδίας από την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του συνδικαλισμού και των Σοσιαλδημοκρατών στην Σουηδία. Αυτά βλέπουν και ξερογλείφονται οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΓΣΣΕ και της πλειοψηφίας κάποιων εργατικών κέντρων με τελευταίο της Θεσσαλονίκης που θα μας ειδοποιήσει όταν θα γίνει απεργία, κοροϊδεύοντας τους εργάτες και αδιαφορώντας για τα συμφέροντά τους.