Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδική Lundin Oil, εγκληματίες πολέμου: Επιχειρήσεις πετρελαίου πνιγμένες στο αίμα στο Σουδάν.

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Δεν είναι μόνο οι ανοιχτοί πόλεμοι στην ευρύτερη γειτονιά μας για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της περιουσίας των λαών. Ο Ιμπεριαλισμός στην «Σουηδική» του μορφή είναι εξ ίσου αδίστακτος στο κυνήγι του κέρδους και υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή την φορά στoν πολύπαθo λαό του Σουδάν.

Σύμφωνα με την Σουηδική Εφημερίδα Dagens Industri ο Γενικός Εισαγγελέας του Σουηδικού κράτους, για διεθνή εγκλήματα πολέμου, ζήτησε έγκριση από την κυβέρνηση για να ασκήσει δίωξη κατά του Προέδρου και του Αναπληρωτή διευθυντή της Lundin Oil, για συνέργεια και υποκίνηση σε σοβαρές παραβιάσεις του ποινικού δικαίου, όπως αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, λεηλασίες, δολοφονίες αμάχων, βιασμοί, απαγωγή παιδιών, βασανιστήρια και αναγκαστική εκτόπιση του ντόπιου πληθυσμού του Σουδάν.

Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια και έξη μήνες από τότε που άρχισε η έρευνα των καταγγελιών του δικηγόρου Sten De Geer που πρώτος ανέλαβε να προωθήσει τις καταγγελίες προς τον εν λόγω Εισαγγελέα όταν η επίσημη Σουηδία δεν αντιδρούσε αυτεπάγγελτα.

sudan

Ο Καρλ Μπιλντ απολογείται

Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός πως στο Διοικητικό συμβούλιο της Lundin εκείνη την εποχή ήταν μέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας,  του κόμματος των συντηρητικών, Καρλ Μπιλντ. Κατηγορήθηκε πως δεν αντέδρασε έγκαιρα στις καταγγελίες και πως ήταν ανάρμοστο για την θέση του σαν υπουργός Εξωτερικών να είναι μέλος σε εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό.

Η αποκάλυψη των ενεργειών της εταιρείας περιέχονται στο βιβλίο της δημοσιογράφου-δημοσιολόγου Kerstin Lundell από το 2010 με τίτλο «Επιχειρήσεις στο αίμα και το πετρέλαιο: Lundin Petroleum στην Αφρική.

Η δημοσιογράφος αποκαλύπτει ακόμη πως η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δολοφονίες, εμπρησμό ολόκληρων χωριών και πολλά άλλα.

Στις 8 Ιουνίου 2010 δημοσιεύεται έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Πετρελαίου στο Σουδάν, ECOS, ( 80 συνεργαζόμενες Ευρωπαικές οργανώσεις για την καταπίεση στο Σουδάν) με τίτλο «Απλήρωτο Χρέος», η οποία καλεί την Σουηδία , την Αυστρία και την Μαλαισία να διερευνήσουν κατά πόσον οι εταιρείες τους Lundin, OMV και Petronas αντίστοιχα παραβίασαν το διεθνές δίκαιο κατά την περίοδο 1997-2003.

Στα εγκλήματα περιλαμβάνονται οι αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, λεηλασίες, δολοφονίες αμάχων, βιασμοί, απαγωγή παιδιών, βασανιστήρια και αναγκαστική εκτόπιση του ντόπιου πληθυσμού από τοπικές συμμορίες σε συνεργασία με την εταιρεία.

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν μεταξύ 1994 και 2003 δείχνουν δραστική μείωση των γεωργικών γαιών στην περιοχή όπου λειτουργούσε η Lundin Petroleum και εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί περί τους 200.000 ανθρώπους. Η ECOS εκτιμά ότι η οικονομική ζημία που υπέστη ο πληθυσμός στην περιοχή όπου η Lundin δραστηριοποιούνταν, για πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια.

sudan 1

Θα είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που κατηγορείται η διοίκηση μιας εταιρείας για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή για εγκλήματα πολέμου, από το 1948, την εποχή της δίκης της Νυρεμβέργης εναντίον των στελεχών της Ιg. Farben για την κατασκευή του zyklon-β για τους θαλάμους αερίων και του Κrupp και Flick για την εκμετάλευση των αιχμαλώτων πολέμου για καταναγκαστική εργασία μέχρι θανάτου.

Το Μονοπώλιο Πετρελαίου Lundin είναι μια Σουηδική εταιρεία με έδρα την Στοκχόλμη, με αντικείμενο την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης Large Cap και δραστηριοποιείται βασικά στη Νορβηγία.

Η χρηματιστηριακή αξία της Lundin ήταν 67 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2016, γεγονός που την καθιστά σαν την μεγαλύτερη στην Ευρώπη εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου όσον αφορά την χρηματιστηριακή της αξία. Τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου της Lundin ανήλθαν σε 714.1 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου στο τέλος του 2016, και οι ανεπίσημοι πόροι ανέρχονται σε άλλα 249 εκατομμύρια βαρέλια.

Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας στην Σουηδία ανέλαβε την έρευνα για την εξερεύνηση των καταγγελιών, η εταιρεία Lundin επιβεβαίωσε δημόσια ότι η εταιρεία είναι υπό έρευνα, αλλά οι εκπροσώποι της ισχυρίζονταν ότι οι δραστηριότητές της συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων του Σουδάν(!)

Μόνο που όπως αποδεικνύεται υπάρχει βάση των κατηγοριών και υπάρχουν και τα στοιχεία της σύνδεσης της εταιρείας με τους ντόπιους πολέμαρχους.

Για μιά ακόμη φορά τα λόγια του Μαρξ για την απληστία του κεφαλαίου γίνονται επίκαιρα. «Το Κεφάλαιο τρέμει την απουσία κέρδους. Όταν οσμίζεται ένα σημαντικό όφελος,γίνεται παράτολμο. Με κέρδος 20% ενθουσιάζεται,με 50% αποθρασύνεται,με 100% καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με 300% δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία