Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδική Sandvik: ο τζίρος αυξάνεται, 2000 απολύονται

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

 Δύο χιλιάδες, 2.000, εργαζόμενοι θα απολυθούν από Σουηδική εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Sandvik παρά την αύξηση του συνολικού τζίρου. Η αιτία είναι, σύμφωνα με την διεύθυνση της εταιρείας η μείωση των παραγγελιών και η μικρότερη κερδοφορία .

Ο διευθύνων σύμβουλος Björn Rosengren δηλώνει στο Σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων πως το 25% των εργαζομένων της επιχείρησης δουλεύουν στην Σουηδία και άρα θα υπάρξει επίπτωση.

Επί ενάμιση χρόνο διοργανώνουμε την μείωση των εξόδων τονίζει  

Η Sandvik έχει 42.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν απολυθεί 450 μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου.

Η απόλυση θα εφαρμοστεί άμεσα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Είναι τραγικό που τόσοι πολλοί θα απολυθούν,ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι από την Σουηδία δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Μετάλλου Tomas Kärnström στην εφημερίδα Arbetet.

Υπάρχουν πολλοί “ενοικιαζόμενοι” εργαζόμενοι και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν, συνεχίζει.

Το ποσό των 120 εκατομμυρίων που θα εξοικονομηθεί από τις απολύσεις  θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του β’ εξαμήνου. Οι εξηγήσεις που δίνονται από την εταιρία κολοσσό από τις πρώτες της Σουηδίας αλλά και η αντίδραση του σωματείου είναι αποκαλυπτικές για τις εργασιακές συνθήκες.

Δεν είναι ικανοποιημένη η ηγεσία της εταιρείας με την κερδοφορία στις αγορές της Κίνας και σε περιοχές της Ευρώπης.

Το εξοργιστικό είναι ότι ο τζίρος ανέβηκε από 261 εκατομμύρια σε 264 εκατομμύρια. Το κέρδος υποχώρησε από 47,7 εκατομμύρια σε μόνο 47 εκατομμύρια και αμέσως απολύουν 2000 εργαζόμενους και οικογενειάρχες.

Ο ανυπόληπτος εργοδοτικός συνδικαλισμός στην Σουηδία δηλώνει πως ευτυχώς θα φύγουν οι “ενοικιαζόμενοι” πρώτα.

Όλα τα έχει ο μπαξές του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Τρόμο που έπεσε κατά κάτι ελάχιστα η κερδοφορία, απολύσεις χωρίς κανένα κοινωνικό δισταγμό και κατάθεση των “όπλων” του όποιου εργατικού κινήματος.

Αυτό είναι το “πρότυπο” που προτείνεται από τους απολογητές του καπιταλισμού. Ένα πρότυπο που δεν διαφέρει από οποιαδήποτε αλλο καπιταλιστικό που στηρίζει αδιαμαρτύρητα την κερδοφορία και την αυθαιρεσία.  Που ταυτίζει την ευημερία των κερδών των μονοπωλίων με την ευημερία του λαού. Μόνο που η πραγματικότητα το διαψεύδει.