Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδικός ασυγκράτητος αντικομμουνισμός

 

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Είναι μεγάλη η αντικομμουνιστική προπαγάνδα στην Σουηδία, ξεκινά από τις μικρές σχολικές ηλικίες και τα σχολικά βιβλία της Σουηδίας είναι γεμάτα από ιστορίες της «θηριωδίας» του Στάλιν και των μπολσεβίκων, που εξομοιώνονται με τα τερατουργήματα του Ναζισμού.

Τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και μια εμφάνιση του σφυροδρέπανου στο μπλουζάκι της τραγουδίστριας Φιόνα, ίσως τυχαία επιλογή, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας. Η συγκεκριμένη τραγουδίστρια δεν έχει κάποια γνωστή σχέση με τον κομμουνισμό).

Απλά στην αρχή του καλοκαιριού σε μια εμφάνιση του ποπ ντουέτου “Ρεμπέκα και Φιόνα” φορούσαν οι χορευτές τους μπλουζάκια που έγραφαν «Fuck SD» εννοώντας το Ακροδεξιό κόμμα της Σουηδίας, «Σουηδοί Δημοκράτες». Δικαιολόγησαν τότε την στάση τους λέγοντας πως οι καλλιτέχνες πρέπει να στρέφονται ενάντια στον ρατσισμό που εκπέμπει το κόμμα των «Σουηδών δημοκρατών». Αυτή την φορά δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το σφυροδρέπανο. Ζήτησαν συγνώμη.

Αντιρατσιστής, ανθρωπιστής, ακόμη και αντιφασίστας μπορείς άνετα να είσαι στην Σουηδία, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ. Μπορείς ακόμη άνετα να είσαι αριστερός της δικής σου διατροφικής, ερωτικής, φυσιολατρικής, κλιματικής κ.α «ταυτότητας». Να επιδίδεσαι στην γιόγκα, στην ψυχανάλυση και στην αυτοσυγκέντρωση.

Άλλο πράγμα όμως ο κομμουνισμός και η υπερασπισή του. Όσοι στην Σουηδία τον υποστηρίζουν χρήζουν ”ψυχιατρικής περίθαλψης” κατά την κοινή γνώμη, μετά την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται.

“Ζητώ συγγνώμη. Δεν είχα σκοπό να στηρίξω την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν το σκέφτηκα όταν διάλεγα ρούχα και έκανα λάθος” λέει η Φιόνα, η πέτρα του σκανδάλου.

Είχαν προηγηθεί καταδικαστικά δημοσιεύματα του τύπου, με πρώτη την επίσημη εφημερίδα των Σοσιαλδημοκρατών Aftonbladet που έγραφε:

-Μαζική κριτική εναντίον του pop ντουέτου «Ρεμπέκα και Φιόνα» για την μπλούζα με το σφυροδρέπανο που φορούσε η Φιόνα στην σκηνή των εκδηλώσεων για το Ευρωπαικό Pride στην Στοκχόλμη. Οι φάνς του συγκροτήματος είναι έξαλλοι, συνεχίζει η εφημερίδα και παραθέτει γνώμες αναγνωστών της και σχόλια χρηστών κοινωνικής δικτύωσης.

-Είναι μια αρωστημένη ηλιθιότητα λέει, ένας επώνυμος συγγραφέας.

-Δεν μπορείς στο φεστιβάλ Pride όπου γιορτάζουμε τις ατομικές ελευθερίες και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των hbtq-ανθρώπων να βάζεις ένα σύμβολο που δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, λέει κι άλλος επώνυμος.

-Δεν διαβάζουν ιστορία πριν διαλέξουν ρούχα, ένας τρίτος στο τουίτερ

-Δείχνουν περιφρόνηση σαυτούς που δολοφονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν κάτω από την καταπίεση αυτού του συμβόλου, ένας τέταρτος στο φβ.

-Ένα ράπισμα στο πρόσωπο των ομοφυλόφιλων που καταπιέστηκαν και κυνηγήθηκαν απο τους κομμουνιστές, ένας ακόμη στο Instagram.

Η εφημερίδα και αυτοί που επικαλούνται την Ιστορία, συνειδητά αποσιωπούν ότι η ύπαρξη του σφυροδρέπανου έδωσε στον λαό και τους εργαζόμενους της Σουηδίας τις παροχές και το κοινωνικό κράτος που είχαν από το 1917 και μέχρι το 1990, το περίφημο “Σουηδικό πρότυπο”. Ο φόβος ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να διαλέξουν τον δρόμο της Οκτωβριανής Επανάστασης έφερε το 8ωρο, τους παιδικούς σταθμούς, τον νόμο για τις αμβλώσεις, το ενιαίο Σχολείο και άλλα επιτεύγματα που πρώτη η Σοβιετική Ένωση θέσπισε και είχε εφαρμόσει.

*Για την ξεχασμένη ιστορία: Το 1922(!) αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Σοβιετική Ένωση. Στην Σουηδία αναγνωρίστηκε η ομοφυλοφιλία το 1944 αλλά μόνο σαν ασθένεια…

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία