Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουηδοί επιδημιολόγοι: Το εισόδημα καθορίζει την μεταδοτικότητα και την θνησιμότητα από Covid-19

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Στην Περιφέρεια Στοκχόλμης, σε ανθρώπους πάνω από 25 χρονών που πέθαναν εκτός γηροκομείων, στις περιοχές με το χαμηλότερο εισόδημα, έχουν πεθάνει 14 ανά 10.000 άτομα από covid-19.

Ο αντίστοιχος αριθμός μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο εισόδημα είναι 2,6 ανά 10.000 άτομα. Όταν ο πληθυσμός των περιοχών διαιρείται με το επίπεδο εισοδήματος, αποδεικνύεται ότι 442 άνθρωποι που ήταν στο χαμηλότερο εισόδημα έχουν πεθάνει ενώ ο αριθμός των νεκρών για εκείνους με το υψηλότερο εισόδημα είναι 83.

Άνισες συνθήκες για την προστασία από covid-19

Η Περιφέρεια της Στοκχόλμης είναι ένα από τα μέρη που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής από την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Anton Lager, επιδημιολόγο δημόσιας υγείας, περίπου 2.500 θάνατοι ισοδυναμούν με περισσότερους από 300.000 μολυσμένους ανθρώπους.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Στοκχόλμης έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν τις γενικές συμβουλές προστασίας και να προστατευθούν από covid-19. Το εισόδημα είναι ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας που συνδέεται σαφώς με τον κίνδυνο θανάτου από covid-19. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το επάγγελμα και η δυνατότητα για τηλεεργασία.

Αυτό συμπεραίνει έκθεση του Κέντρου Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ιατρικής (CES).

Το Κέντρο Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Ιατρικής (CES) έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση αναφορικά με τη σχέση μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και τον κίνδυνο θανάτου από covid-19.

Όπως σχεδόν όλα τα προβλήματα δημόσιας υγείας, το covid-19 έχει επηρεάσει άνισα τις κοινωνικοδημογραφικές ομάδες. Το covid-19 πλήττει τους άνδρες και τους ηλικιωμένους αλλά τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς και άτομα που μένουν σε ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί σκληρότερα από άλλους.

Η έκθεση δείχνει ότι το εισόδημα είναι ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας που συνδέεται σαφώς με τον κίνδυνο θανάτου από covid-19. Το υψηλότερο εισόδημα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την προστασία από τη μόλυνση.

-Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο για όσους έχουν περιορισμένα οικονομικά περιθώρια να εγκαταλείψουν την εργασία τους, να εφοδιαστούν με τρόφιμα, να ψωνίσουν σε «περίεργες ώρες», να ψωνίσουν σε ευάερα καταστήματα ή να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που το αποδεικνύουν, δηλώνει ο Anton Lager, επικεφαλής της μονάδας υγείας και περίθαλψης στο CES στην παρουσίαση της έκθεσης στην Σουηδική τηλεόραση.

Tο εισόδημα μπορεί επίσης να έχει έμμεση επίδραση στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από covid-19, καθώς η συγκατοίκηση πολλών ανθρώπων μαζί σε συνθήκες συνωστισμού είναι πιο συχνός μεταξύ των ατόμων χαμηλού εισοδήματος.

Στην περιφέρεια της Στοκχόλμης με το χαμηλότερο εισόδημα, έχουν πεθάνει 14 ανά 10.000 άτομα από covid-19.Ο αντίστοιχος αριθμός μεταξύ των ατόμων με το υψηλότερο εισόδημα είναι 2,6 ανά 10.000 άτομα.

-Βλέπουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ εισοδηματικών ομάδων που είναι αξιοπρόσεκτες όσο και δύσκολες να εξηγηθούν. Το μέγεθος του νοικοκυριού και ο συνωστισμός εξηγούν μέρος της σχέσης με την μεταδοτικότητα και την θνησιμότητα, αλλά δεν εξηγεί το όλο θέμα, λέει ο Anton Lager.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το επάγγελμα, και πάνω απ όλα η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Η έκθεση δείχνει ότι τα άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή της φροντίδας ηλικιωμένων.

-Όλα μαζί, τα ευρήματά μας σχετικά με διάφορους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Στοκχόλμης έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα ήθελαν να προσαρμοστούν και να αποφύγουν την έκθεσή τους στον ιό, αλλά λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της μόλυνσης στην περιοχή και των άσχημων οικονομικών δεν ήταν πάντα σε θέση να τα καταφέρουν, λέει ο Anton Lager αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της εξάπλωσης του ιού την άνοιξη του 2020.

Το δεύτερο κύμα θα είναι ακόμη ισχυρότερο δεδομένου ότι μόνον 1 στους 7 κατοίκους της Στοκχόλμης έχουν αρρωστήσει στο πρώτο κύμα, συμπληρώνει ο Anton Lager.

Την περασμένη άνοιξη, αναφερόταν συχνά πυκνά ότι τα πολλά κρούσματα στις φτωχές βόριες συνοικίες της Στοκχόλμης θα μπορούσε να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη πληροφοριών, αλλά αυτό δεν είναι ένας παράγοντας που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την έκθεση. Υπονοούσαν διάφοροι παράγοντες πως οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, πρόσφυγες, μονογονεικές οικογένεις και νέοι, δεν καταλάβαιναν τις οδηγίες λόγω ελλειπής γνώσης της Σουηδικής γλώσσας.

Οι εξηγήσεις έπαιρναν ακόμη και ξενοφοβικό χαρακτήρα. Έρχεται όμως η έκθεση και συμπεραίνει το προφανές.

Έλλειψη δυνατότητας για “όσους έχουν περιορισμένα οικονομικά περιθώρια να εγκαταλείψουν την εργασία τους, να δουλέψουν από το σπίτι, να εφοδιαστούν με τρόφιμα, να ψωνίσουν σε «περίεργες ώρες», να ψωνίσουν σε ευάερα καταστήματα ή να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες”. Έτσι και το δεύτερο κύμα πλήττει εξ ίσου σκληρά αν όχι σκληρότερα τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα με τις συνέπειες που περιγράφουν τα συμπεράσματα της έκθεσης. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται πως η ταξική θεώρηση όλων των φαινομένων που προκύπτουν στην ζωή μας δίνει τις απαντήσεις και τις λύσεις. Λύσεις που πρέπει να ανατρέψουν την σημερινή κατάσταση υπέρ των εργαζομένων με την δική τους συμμετοχή και πάλη.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;