Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδοί λιμενεργάτες μπλοκάρουν Κυπριακό πλοίο που φορτώθηκε από απεργοσπάστες στην Πορτογαλία 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το φορ­τη­γό πλοίο Wes Gesa με Κυπρια­κή σημαία έφτα­σε στο Γκέ­τε­μποργκ, στο μεγα­λύ­τε­ρο λιμά­νι της Σου­η­δί­ας στις 20/5. 

Οι Πορ­το­γά­λοι λιμε­νερ­γά­τες ζήτη­σαν την συμπα­ρά­στα­ση των Σου­η­δών για τον απερ­για­κό τους αγώνα. 

Οι Σου­η­δοί λιμε­νερ­γά­τες της προ­βλή­τας 4 γνω­στοί για την αγω­νι­στι­κό­τη­τα τους και τον απερ­για­κό τους αγώ­να που κρά­τη­σε πάνω από δύο χρό­νια (έχου­με ανα­φερ­θεί για τον αγώ­να τους στο ΑΤΈΧΝΩΣ) μπλο­κά­ρουν το πλοίο. 

Δεν επι­τρέ­πουν ούτε φόρ­τω­μα ούτε ξεφόρ­τω­μα φορτίου. 

-Είναι θέμα συμπα­ρά­στα­σης μετα­ξύ εργα­τών. Δεν έχει σημα­σία αν πρό­κει­ται για εθνι­κό ή διε­θνή θέμα δηλώ­νει το μέλος του σωμα­τεί­ου Erik Helgeson.

Τα άλλο σωμα­τείο στο λιμά­νι που ακο­λου­θεί την εργο­δο­τι­κή Ομο­σπον­δία Μετα­φο­ρών, που ρωτή­θη­κε και αυτό από τους Πορ­το­γά­λους,  δεν έχει ακό­μη απα­ντή­σει αν θα πάρει μέρος στην συμπαράσταση..

Η εται­ρεία που δια­χει­ρί­ζε­ται το λιμά­νι απει­λεί πως το ξεφόρ­τω­μα του πλοί­ου θα το ανα­λά­βουν οι πιστοί στην Ομο­σπον­δία και οι ανορ­γά­νω­τοι στα σωματεία. 

-Δεν είναι δικό μας θέμα η αντί­θε­ση που υπάρ­χει στην Πορ­το­γα­λία. Το σωμα­τείο δεν πρέ­πει να ανα­μι­χθεί, δηλώνει. 

Είναι το δεύ­τε­ρο πλοίο που μπλο­κά­ρε­ται στο λιμά­νι. Το ίδιο ακρι­βώς συνέ­βη και την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα πάλι με πλοίο από την Λισαβόνα. 

Εκπρό­σω­πος του Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τή­ριου του Γκέ­τε­μποργκ κατη­γο­ρεί το αγω­νι­στι­κό σωμα­τείο πως παρα­βιά­ζει την εργα­σια­κή ειρήνη. 

Η απά­ντη­ση των λιμε­νερ­γα­τών δια στό­μα­τος του Erik Holgersson είναι πως: οι εργο­δό­τες πάντα θέλουν να απα­γο­ρεύ­σουν τις ενέρ­γειες συμπα­ρά­στα­σης. Δεν θέλουν να υπάρ­χει αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των εργα­τών. Δια­φω­νού­με μαζί τους. Οι λιμε­νερ­γά­τες δου­λεύ­ουν και συνερ­γά­ζο­νται πάνω από τα εθνι­κά σύνο­ρα και έτσι θα συνεχίσουμε. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο