Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπύρος Μαρίνης (ΔΟΕ): Να ορθώσουμε τοίχο να μην περάσει ο ρατσισμός στα σχολεία — Τα γεγονότα στο 6ο Δημοτικό Δάφνης

Στην εκπο­μπή Ατέ­χνως στην ΕΡΤopen, μιλή­σα­με με τον Σπύ­ρο Μαρί­νη, μέλος του ΔΣ της Διδα­σκα­λι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ελλά­δος και μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας Εκπαι­δευ­τι­κών του ΠΑΜΕ, για την προ­σπά­θεια της Χρυ­σής Αυγής με οργα­νω­μέ­νο τρό­πο να περά­σει την πόρ­τα των σχο­λεί­ων και να σπεί­ρει το μίσος και το ρατσι­σμό και την ανά­γκη δάσκα­λοι, γονεϊ­κό και εργα­τι­κό κίνη­μα να σηκώ­σουν τοί­χος στο ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο. Με αφορ­μή  το περι­στα­τι­κό με τον 11χρονο Αμίρ από το 6ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Δάφ­νης μιλή­σα­με για τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης στον εγκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων υπό άθλιες συν­θή­κες και το ξέπλυ­μα αυτών που ευθύ­νε­ται για τους πρό­σφυ­γες όπως και την υπο­κρι­σία και άθλια εκμε­τάλ­λευ­ση μιας ψευ­δούς είδη­σης. Αυτής περί αφαί­ρε­σης της σημαί­ας από τον 11χρονο Αμίρ.

Οσον αφο­ρά ειδι­κό­τε­ρα το θέμα που δημιουρ­γή­θη­κε με το για­τί δεν κρά­τη­σε τη σημαία ο Αμίρ, ο κ. μαρί­νης μας είπε:

Έχει ευθύ­νη το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας που άφη­σε το θέμα να εξε­λι­χτεί με τον τρό­πο που εξε­λί­χτη­κε και αντί να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα τα γεγο­νό­τα που πραγ­μα­τι­κά συνέ­βη­σαν ή να ανα­λά­βει την ευθύ­νη του, με στο­χευ­μέ­νο επι­κοι­νω­νια­κό τρό­πο άφη­σε να δια­χέ­ε­ται το γεγο­νός, μια είδη­ση αφαι­ρέ­θη­κε η σημαία από το παι­δί, και αυτό να παί­ζει και να αξιο­ποιεί­ται προ­πα­γαν­δι­στι­κά από την κυβέρ­νη­ση προ­πα­γαν­δι­στι­κά. Είναι άθλια η αξιο­ποί­η­ση που έγι­νε από την κυβέρ­νη­ση. Αφή­νει να στο­χο­ποιού­νται και οι εκπαι­δευ­τι­κοί αλλά και το ίδιο το παιδί.

Γνω­ρί­ζου­με καλά και με υπευ­θυ­νό­τη­τα τοπο­θε­τού­μα­στε ότι οι συνά­δελ­φοι στο συγκε­κρι­μέ­νο σχο­λείο δεν εμφο­ρού­νται από ρατσι­στι­κά και φασι­στι­κά ένστι­κτα. Οι συνά­δελ­φοι και ο διευ­θυ­ντής του συγκε­κρι­μέ­νου σχο­λεί­ου έχουν ανα­λά­βει κατά και­ρούς αλλά και τώρα πρω­το­βου­λί­ες στή­ρι­ξης των προ­σφυ­γό­που­λων, υπο­δο­χής τους, στή­ρι­ξης και έντα­ξης στην εκπαι­δευ­τι­κή διαδικασία.

Το γεγο­νός στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση έχει ως εξής: και από πλευ­ράς δια­με­σο­λα­βη­τών και ΜΚΟ που έχουν στην ευθύ­νη ένα κομ­μά­τι της δια­χεί­ρι­σης των παι­διών των προ­σφύ­γων λόγω γλώσ­σας και πάει λέγο­ντας, τέθη­καν μια σει­ρά ζητή­μα­τα όσον αφο­ρά το θρή­σκευ­μα, όσον αφο­ρά τη δυνα­τό­τη­τα του παι­διού να συμ­με­τέ­χει σε όλη την εξέ­λι­ξη της δια­δι­κα­σί­ας προς τους εκπαι­δευ­τι­κούς και αυτά τα ζητή­μα­τα έκα­νε μια προ­σπά­θεια να τα δια­χει­ρι­στεί ο διευ­θυ­ντής χωρίς να προ­σβάλ­λει το παι­δί. Δηλα­δή δεν έγι­νε καμιά αφαί­ρε­ση σημαί­ας,. Δεν προ­έ­κυ­ψε από το κεφά­λι τους, να πάρουν τη σημαία από το παι­δί. Μια προ­σπά­θεια να αντι­με­τω­πι­στεί το ζήτη­μα με δια­κρι­τι­κό­τη­τα και κανέ­να ρατσι­στι­κό κρι­τή­ριο, αυτό κάποιο και ενώ οι πρό­βες του σχο­λεί­ου γινό­ταν κανο­νι­κά, αυτό τη μέρα της παρέ­λα­σης το στο­χο­ποί­η­σαν και θέλη­σαν να το αξιο­ποι­ή­σουν για λόγους προπαγάνδας.

Να αξιο­ποι­ή­σουν τίτλους στα ΜΜΕ και στα μέσα Κονω­νι­κής δικτύ­ω­σης όπως αφαί­ρε­ση σημαί­ας, κρύ­βο­ντας τι είχε προη­γη­θεί και πώς ο σύλ­λο­γος και ο διευ­θυ­ντής του σχο­λεί­ου δια­χει­ρί­στη­καν το θέμα. Στην ουσία δια­μορ­φώ­νο­ντας μια ψευ­δή είδηση.

ΠΑΜΕ: Για την ρατσι­στι­κή επί­θε­ση στον Αμίρ και την άδι­κη στο­χο­ποί­η­ση του διευ­θυ­ντή του σχολείου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο