Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στήνουν ταμείο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ όπου Γης – Παρέμβαση του ΚΚΕ

Τη σύσταση ενός ψευδεπίγραφου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) πρότεινε χτες η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου προς το Συμβούλιο και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, υιοθετώντας σχετική πρόταση της τελευταίας.

Ο μηχανισμός, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ευρωενωσιακοί στα σχετικά κείμενα, ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της λεγόμενης Συνολικής Στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνη του 2016 και αφορά την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ανάπτυξη των «αυτοτελών» της δυνατοτήτων για επεμβάσεις όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Λαμβάνει δε υπόψη, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «τη φιλοδοξία της ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος παράγοντας»… για την ειρήνη, όπως και την ανάγκη στο περιβάλλον όπου φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί «η ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για να κατοχυρώσει την ίδια της την ασφάλεια» και «τη στρατηγική αυτονομία της».

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος αντιδραστικός μηχανισμός έχει ως αποστολή την απευθείας χρηματοδότηση των στρατιωτικών σωμάτων για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, παρά τις διακηρύξεις ότι «σκοπός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η δημιουργία συνεργειών και η βελτίωση της αποδοτικότητας χάρη σε μια προσέγγιση “δέσμης” για την επιχειρησιακή χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης».

Εξάλλου, στο κείμενο τονίζεται ότι «ο ΕΜΕ θα πρέπει ιδίως να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές αποστολές της Ένωσης, να ενισχύει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες τρίτων κρατών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης υπό την ηγεσία περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών (βλ. ΝΑΤΟ) ή τρίτων κρατών».

Ο νέος μηχανισμός άλλωστε, όπως σημειώνεται, έρχεται να απαντήσει στο ζήτημα ότι «απαιτούνται πρόσθετα μέσα και εργαλεία για να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ως παγκόσμιου παράγοντα στον τομέα της ασφάλειας» και μάλιστα με επικίνδυνο υπόβαθρο τη στρατηγική της ΕΕ ότι «η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια είναι όλο και πιο αλληλένδετες» και ότι «η εξελισσόμενη πραγματικότητα που προκαλεί ανησυχία απαιτεί (…) να μην παραμείνει η ΕΕ αποκλειστικά “πολιτική δύναμη”, αλλά να αναπτύξει και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, η χρήση των οποίων θα πρέπει να συνάδει και να συμφωνεί με κάθε άλλη εξωτερική δράση της ΕΕ».

Σε ένα τέτοιο φόντο το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει το διπλασιασμό των κονδυλίων που δίνονται για τους σκοπούς αυτούς, με μέση ετήσια χρηματοδότηση για τον ΕΜΕ το 1,5 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν «στρατιωτικά καθήκοντα στο πλαίσιο του μηχανισμού», ανάμεσά τους και για «αποστολές πρόληψης των συγκρούσεων», «αποστολές μάχιμων δυνάμεων για τη διαχείριση κρίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αποστολές αποκατάστασης της ειρήνης και οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης μετά το πέρας των συγκρούσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων με τη στήριξη τρίτων χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο έδαφός τους», όλο δηλαδή το πακέτο των επεμβάσεων, με κάθε πρόσχημα και αφορμή.

Στα επικίνδυνα αυτά σχέδια μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο επιφυλάσσει και αυξημένο ρόλο για τις γυναίκες, ζητώντας να «επεκταθούν» ο «ρόλος» και η «συνεισφορά» τους μεταξύ των λεγόμενων στρατιωτικών παρατηρητών, της «πολιτικής αστυνομίας» κ.λπ., όπου η ΕΕ ξεδιπλώνει τις επεμβάσεις της.

«Μηχανισμός συστηματοποίησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων»

Παρέμβαση στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την ειρήνη» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε:

«Η ΕΕ συγκροτεί, με τις ευλογίες του Ευρωκοινοβουλίου, τον “Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη”. Ο Μπρεχτ από πολύ παλιά σας απαντά: “Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος”.

Γιατί αυτός ο νέος αντιδραστικός μηχανισμός έχει ως αποστολή την απευθείας χρηματοδότηση χωρίς καθυστερήσεις των στρατιωτικών σωμάτων για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της όπου Γης.

Γιατί διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες για τέτοιες αποστολές φτάνοντάς τες στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Γιατί προκλητικά μάλιστα, στο όνομα της ισότητας, κάνει προσκλητήριο πολέμου ειδικά στις γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτές τις επικίνδυνες για τους λαούς αποστολές.

70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, 20 χρόνια από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ στήνεται μηχανισμός συστηματοποίησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Οι λαοί με την από κοινού πάλη τους να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το σύστημά τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους».

Πηγή: 902.gr