Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στίβεν Χόκινγκ: Εκεί ψηλά στ’ αστέρια

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ο Στίβεν Χόκινγκ πέθανε! Ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς φυσικούς που πέρασαν από τη ζωή και ο πιο διάσημος μετά τον Αϊνστάιν πέθανε την ημέρα που γεννήθηκε ο Αλμπέρτος. Οι δυο τους κατάφεραν με το έργο τους να έλξουν την προσοχή και να καλλιεργήσουν τη φαντασία του κοινού τυγχάνοντας της αποδοχής και της αγάπης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», ο Μπέκετ περιγράφοντας τη ζωή, λέει: «Σκοτάδι, έπειτα μια λάμψη κι ύστερα σκοτάδι πάλι».

Ο Στίβεν Χόκινγκ, πέθανε αλλά η λάμψη του θα μείνει για πάντα στο οικοδόμημα της θεωρητικής φυσικής καθώς αυτή θα ξεδιπλώνει τα μυστικά του κόσμου μας.

Κάτοχος για τριάντα χρόνια της πιο διάσημης έδρας σε Πανεπιστήμιο –αυτής του Νεύτωνα– κατάφερε να οδηγήσει την φυσική σε απροσπέλαστους φαινομενικά δρόμους και να την φέρει στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων με το «Χρονικό του χρόνου». Ένα βιβλίο που, από το 1988 που εκδόθηκε μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (Στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κάτοπτρο – όσοι δεν το διάβασαν χάνουν) κι έχει πουλήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας, όπου έδειξαν ότι υπήρχε μια μοναδική περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνο, από όπου προέκυψε η αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Επίσης η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία συνδυάζοντας τη γενική θεωρία της σχετικότητας και την κβαντική μηχανική. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.

Η ιδιοφυία του, η δύναμη του χαρακτήρα του που κατάφερε να υπερνικήσει τα όρια της παραλυτικής του πάθησης και του επέτρεψε να εξερευνήσει τα μυστικά του σύμπαντος, αλλά και το υπέροχο χιούμορ του και η έντονη κοινωνικοποίησή του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους στα 76 χρόνια που έζησε πάνω στη Γη.

Ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στο χώρο του, ένας σκεπτόμενος και μαχόμενος πολίτης, ένας εχθρός του ανορθολογισμού και της σκοτεινιάς των μονοθεϊσμών.

«Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Οι προοδευτικές του θέσεις ξεσήκωσαν τη μήνη διαφόρων εκπροσώπων του σκοταδισμού ανά τον κόσμο, με προεξέχοντα τον περιβόητο μητροπολίτη Πειραιά (τον γνωστό Μεντζελόπουλο) που είχε το θράσος να τον αποκαλέσει συμπλεγματικό.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ