Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ: Τον τρέμουν ακόμη και ζωγραφιστό!

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Τι κι’ αν πέρασαν έξι δεκαετίες από το θάνατο του, ο Ι.Β. Στάλιν συνεχίζει να στοιχειώνει τους εφιάλτες της τάξης των εκμεταλλευτών όπου γης. Νεοφιλελεύθεροι, φασίστες και οπορτουνιστές βγάζουν, ακόμη και σήμερα, σπυριά στο άκουσμα του ονόματος του, προσπαθώντας μάταια να τον ξορκίσουν με τόνους λάσπης, συκοφαντιών και ιστορικής παραχάραξης.

Η χθεσινή είδηση της προσφοράς δύο έργων τέχνης του σοβιετικού ζωγράφου Α. Βολκόφ στο αρχείο του ΚΚΕ ήρθε να ταράξει τα νερά του αντικομμουνιστικού βάλτου. Από τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια της – νεοδημοκρατικής- «Ομάδας Αλήθειας» και τα χιτλερικά αποβράσματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μέχρι τους επαγγελματίες σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων, έσπευσαν να αμολήσουν αντικομμουνιστική χολή.

Στο επίκεντρο της λάσπης τους – ποιός άλλος; – ο Στάλιν. Άλλωστε, ο αντισταλινισμός αποτελεί εδώ και δεκαετίες την προμετωπίδα της συστηματικής αντικομμουνιστικής παραχάραξης της Ιστορίας.

Οι απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, απ’ όποιο ιδεολογικό μετερίζι κι΄αν βρίσκονται, ενοχλούνται από το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της ηγεσίας του, ο Ι.Β.Στάλιν υπερασπίστηκε τον σοσιαλισμό χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω. Πατώντας στις στέρεες βάσεις της λενινιστικής κληρονομιάς, καθοδήγησε το Κόμμα και την ΕΣΣΔ στις πλέον δυσχερείς συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εσωτερικής υπονόμευσης. Την περίοδο της διακυβέρνησης του τέθηκαν οι βάσεις μιας άνευ προηγουμένου ανάπτυξης που άλλαξε άρδην την εικόνα της ΕΣΣΔ, μετατρέποντας μια υποανάπτυκτη, αγροτική χώρα σε βιομηχανική υπερδύναμη.

Μπορεί κανείς να κατανοήσει το μένος των αστικών επιτελείων για τον Στάλιν: Την περίοδο του Στάλιν μπήκαν οι βάσεις για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας και κατωχυρώθηκαν εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις που οι λαοί των καπιταλιστικών χωρών δε μπορούσαν καν να φανταστούν.

Είναι εύλογο να λυσσάνε κατά του Στάλιν τα «τσολιαδάκια» του ευρωατλαντισμού, της αμερικανοφροσύνης και οι απόγονοι του Χίτλερ: Ήταν ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ, επί ηγεσίας του Στάλιν, που τσάκισε το ναζισμό-φασισμό και απελευθέρωσε την Ευρώπη από την χιτλερική πανούκλα. Αδυνατούν, βλέπετε, μέχρι και σήμερα, να χωνέψουν ποιοι ήταν οι θριαμβευτές της μάχης του Στάλινγκραντ και ποια σημαία ανέμισε στο ελεύθερο Βερολίνο το 1945.

Τους κατανοούμε. Αυτοί που εχθρεύονται την εργατική τάξη, που προσκυνούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους φονιάδες ιμπεριαλιστές, έχουν, πράγματι, κάθε λόγο να αποστρέφονται τον Στάλιν, το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές.

Μόνο που δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Με τους κομμουνιστές δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν, το ΚΚΕ θα το βρίσκουν απέναντι τους σε κάθε στροφή της ταξικής πάλης.

Όσο για τον Στάλιν, θα συνεχίσουν να τον τρέμουν ακόμη και ζωγραφιστό.

stalin furr interview

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.