Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σταύρος Τάσσος: Ο λαός πρέπει να διεκδικεί τα αυτονόητα και στο πρόβλημα της αντισεισμικής προστασίας

Τόσο το πρό­βλη­μα  της σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας όσο και της αντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των των σει­σμο­πα­θών έχει να κάνει με το πώς λει­τουρ­γεί το κοι­νω­νι­κό και οικο­νο­μι­κό σύστη­μα. Αυτό θεο­ποιεί το κέρ­δος, κι οτι­δή­πο­τε γίνε­ται, γίνε­ται με αυτό το κρι­τή­ριο, μας είπε ο σει­σμο­λό­γος και βου­λευ­τής του ΚΚΕ Σταύ­ρος Τάσ­σος, μιλώ­ντας για τη σει­σμι­κή θωρά­κι­ση της Λέσβου αλλά και την ικα­νό­τη­τα μιας κοι­νω­νί­ας να αντι­με­τω­πί­ζει τα φυσι­κά φαινόμενα.

Και επει­δή οι δαπά­νες για την αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία δε θεω­ρού­νται κερ­δο­φό­ρες για το κεφά­λαιο, δε θεω­ρού­νται επι­λέ­ξι­μες. Ούε η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, ούτε η χώρα μας θεω­ρούν επι­λέ­ξι­μες τις δαπά­νες για αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, γι’ αυτό ακρι­βώς το λόγο, συνέ­χι­σε ο κ. Τάσ­σος στη συζή­τη­ση που είχα­με στην ΕΡΤopen.

Αυτό είναι το βασι­κό πρό­βλη­μα, αυτό είναι που λέμε  εμείς στον κόσμο, μας είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, θα πρέ­πει καθη­με­ρι­νά να διεκ­δι­κεί τα αυτο­νό­η­το, και τέτοιο στα θέμα­τα της αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας είναι να απο­λαμ­βά­νει, να ωφε­λεί­ται από τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης. Κάθε επί­τευγ­μα της επι­στή­μης να αξιο­ποιεί­ται για τη σει­σμι­κή προ­στα­σία. Βέβαια, αυτό δεν είναι αυτο­νό­η­το γι’ αυτούς που πραγ­μα­τι­κά έχουν την εξου­σία και το πολι­τι­κό της προσωπικό.

Το πρό­βλη­μα της προ­στα­σί­ας από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να δεν είναι ζήτη­μα που αφο­ρά μόνο τους σημε­ρι­νούς κυβερ­νώ­ντες, αφο­ρά όλους μέχρι σήμε­ρα που δεν έδω­σαν καμία προ­τε­ραιό­τη­τα σε αυτό για­τί είναι ένας τομέ­ας που δεν προ­σφέ­ρει κέρδος.

Τέλος, ο κ. Τάσος επι­σή­μα­νε ότι ο αγώ­νας για την αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, για τη θωρά­κι­ση της χώρας ένα­ντι των φυσι­κών φαι­νο­μέ­νων, θα πρέ­πει να συν­δυα­στεί με τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού για τα άλλα προ­βλή­μα­τα που βασα­νί­ζουν τη ζωή τους. Τα οποία και αυτά έχουν την ίδια αιτία, το μοντέ­λο ανά­πτυ­ξης που επι­διώ­κει το κέρ­δος για τους λίγους. Πρέ­πει ο λαός να διεκ­δι­κή­σει ένα μοντέ­λο ανά­πτυ­ξης που θα έχει στο κέντρο της προ­σο­χής του τις ανά­γκες του λαού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο