Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σταύρος Τάσσος: Υπάρχει άμεση ανάγκη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική

Για τον κίνδυνο ισχυρών μετασεισμών ίσως και μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου προειδοποιεί ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος μιλώντας στο CNN Greece.

Όπως είπε ο κύριος Τάσσος, κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί ήταν πολύ ισχυρός και η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρότερους σεισμούς από αυτόν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

«Γίνονται μετασεισμοί και θα γίνονται για αρκετό διάστημα, για εβδομάδες, ίσως και για μήνες. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι όσο θα περνάει ο καιρός θα μειώνεται η συχνότητα των μετασεισμών, αλλά το μέσο μέγεθός τους, αν αυτός είναι 5 ας το πούμε, θα παραμένει σταθερός. Δηλαδή μετά από δυο τρεις μήνες μπορεί να κάνει και έναν 5αρι σεισμό σε αυτή την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος και ισχυρών μετασεισμών, αφού ο κύριος σεισμός ήταν ισχυρός».

Όπως είπε ο σεισμολόγος, οι κάτοικοι θα πρέπει ναι είναι σε μια σχετική επιφυλακή για δύο λόγους:

«Πρώτον να μην είναι κοντά στις ακτές για τον κίνδυνο του τσουνάμι, που όπως ξέρουμε έγινε, μικρό μεν αλλά εν πάση περιπτώση πλημμύρισε η παραλία της Σάμου, αφετέρου, αν κτίσματα έχουν πάθει ζημιές θα πρέπει αυτοί που μένουν σε αυτά, να μην μπουν μέσα τουλάχιστον τα επόμενα 24ωρα».

«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ισχυρούς σεισμούς, η σεισμικότητα της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις των σεισμών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί ισχυροί, μεγάλοι σεισμοί γίνονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, δηλαδή στη θάλασσα», τόνισε ακόμα ο καθηγητής και κατέληξε:

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεισμικών ελέγχων και γρήγορης αποκατάστασης των όποιων βλαβών σημειώνονται σε περίπτωση ενός σεισμού».