Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στα ύψη η «ευελιξία» και η κινητικότητα

Τη σταθεροποίηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας σε υψηλά ποσοστά επιβεβαιώνουν για έναν ακόμα μήνα τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Νοέμβρη στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 42,42% ήταν με πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιπες ήταν με μερική απασχόληση (44,63%) και εκ περιτροπής εργασία (12,95%).

Τον ίδιο μήνα χάθηκαν 30.559 θέσεις εργασίας, καθώς έγιναν 208.583 προσλήψεις και 239.142 απολύσεις.

Συνολικά, το 11μηνο Γενάρη – Νοέμβρη 2019 στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 45,3% ήταν με πλήρη απασχόληση, το 42,48% ήταν με μερική και το 12,22% με εκ περιτροπής εργασία. Να σημειωθεί επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου, έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης.

Η τεράστια «κινητικότητα» και προσωρινότητα στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται επίσης στο γεγονός ότι το ίδιο 11μηνο έγιναν 2,5 εκατομμύρια απολύσεις, ενώ οι προσλήψεις ανήλθαν σε 2,63 εκατομμύρια!

Αυτή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, εκθειάζει με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος, ακολουθώντας τις συνταγές των προκατόχων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του κάνει λόγο για «τάση αύξησης της απασχόλησης που παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία από το 2013» και πως «οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τις συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της επενδυτικής δραστηριότητας και της μεσαίας τάξης»!

Ομολογεί δηλαδή ότι η «στήριξη της επιχειρηματικότητας» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, όπως και με την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης μέσα από το «νέο Ασφαλιστικό» που προωθεί η κυβέρνηση.

◾   ΕΡΓΑΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Όλα τα στοιχεία / μήνα |> εδώ  <|

|> Ανάλυση – Στατιστικά στοιχεία Ροών Μισθωτής Απασχόλησης Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ <|