Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στελέχη του Γκουαϊδό «έφαγαν» χρήματα της «ανθρωπιστικής βοήθειας»…

Παρά τις προσπάθειες, το πραγματικό πρόσωπο του αχυρανθρώπου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό και του μηχανισμού του, έρχονται στην επιφάνεια, από καταγγελίες ακόμη και αντιπολιτευόμενων που έχουν καταλύσει στο Μαϊάμι.

Ο Χοσέ Αντόνιο Κολίνα, μέλος μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Οργανισμός των Πολιτικά Διωκόμενων Βενεζουελανών στην Εξορία (VEPPEX) με έδρα το Μαϊάμι, σε επιστολή του προς τον Γκουαϊδό με χθεσινή ημερομηνία εξέφρασε το αίσθημα «ματαίωσης που μοιράζονται οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας (…) λόγω των φημών περί διαφθοράς (στη διαχείριση) της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για το λαό μας που υποφέρει».

Ο Γκουαϊδό διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο ότι απέπεμψε όλους όσους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά και ότι ζήτησε από τις αρχές της Κολομβίας να διενεργήσουν έρευνα για τις κατηγορίες. Πρόσθεσε ότι όλα τα κεφάλαια που προορίζονται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας τα χειρίζονται απευθείας οργανώσεις αρωγής και ΜΚΟ.

Ο Γκουαϊδό εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή μετά την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού ιστότοπου «PanAm Post» ότι δύο αντιπρόσωποί του καταχράστηκαν κεφάλαια που προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία στρατιωτικών από τη Βενεζουέλα που έχουν αυτομολήσει στην Κολομβία και ότι τα σπατάλησαν για να κάνουν πολυτελή ζωή.

Ένας από τους δύο «άρχισε να στήνει ολόκληρο δίκτυο για την κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια και τον εφοδιασμό των στρατιωτικών στην Κουκουτά», πόλη στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, κατά τον «PanAm Post».

Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, απηύθυνε έκκληση το Σαββατοκύριακο να διενεργηθεί έρευνα για αυτές τις «σοβαρές κατηγορίες», τονίζοντας μέσω Twitter: «Ο εκδημοκρατισμός δεν είναι εφικτός κάτω από την αδιαφάνεια πράξεων διαφθοράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, τόνισε ότι καταδικάζει «κάθε πιθανή ενέργεια διαφθοράς στον χειρισμό από πολίτες της Βενεζουέλας πόρων που προορίζονταν για να καλυφθεί το κόστος της διαμονής των στρατιωτικών που έχει υποδεχθεί η Κολομβία».

Καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς από την κυβέρνηση

Σε καταγγελία ότι ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αχυράνθρωπος των ΗΠΑ – ΕΕ,  είναι επικεφαλής κυκλώματος που καρπωνόταν την υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια που έστελναν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς και πόρους για τους στρατιώτες που έφυγαν στην Κολομβία, προχώρησε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες του «δεξιού χεριού» του Γκουαϊδό, Ρομπέρτο Μαρέρο (ο οποίος έχει συλληφθεί καθότι αποδείχθηκε ότι επιχειρούσε να εισαγάγει στην χώρα μισθοφόρους από την Κεντρική Αμερική), στις οποίες καταγράφονται η δράση του κυκλώματος και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα έσοδα της «συναυλίας αλληλεγγύης» που διοργανώθηκε στην παραμεθόρια πόλη της Κολομβίας Κούκουτα, στις 22 Φλεβάρη, κατέληξαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, όπως και τα χρήματα για τα έξοδα διαμονής μερικών δεκάδων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Κολομβία. Εμπλεκόμενος στο κύκλωμα είναι και ο νομικός σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας «Rosfnet» στη Βενεζουέλα, Χουάν Πλάντσαρντ, ο οποίος διοχέτευε κρατικά κεφάλαια σε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τον Γκουαϊδό. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα διαφθοράς και διασπάθισης πόρων που πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Χ. Ροντρίγκες ανακοίνωσε επίσης ότι ανάλογη υπόθεση διασπάθισης χρήματος ενδέχεται να διερευνηθεί και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η υπόθεση αφορά το διορισμένο από τον Γκουαϊδό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας CITGO, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για διυλιστήρια και πρατήρια βενζίνης, τα έσοδα των οποίων φαίνεται να καταλήγουν σε ιδιωτικές τσέπες. Οπως ανέφερε ο Βενεζουελάνος υπουργός, οι υποθέσεις σκανδάλων από στελέχη του κόμματος «Λαϊκή Βούληση» (Voluntad Popular) έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε ανακοίνωσή της η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε και πάλι την ανησυχία της για την «ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα» (όπου στις κυρώσεις τις οποίες πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα συμβάλλει εκτός από τις ΗΠΑ και η Ευρωένωση) και κάλεσε σε συνεννόηση για μια «πολιτική λύση με τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Τέλος, σήμερα ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα η σοσιαλδημοκράτισσα Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρώην Πρόεδρος της Χιλής, δηλώνοντας ότι «η στάση της θα είναι ουδέτερη».