Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στην αναμονή από τις 5 Μάρτη για μια θέση σε ΜΕΘ! – «Μικρό» το ποσοστό 20% θανάτων εκτός ΜΕΘ!!!

Όσοι συμπολίτες μας χρήζουν ΜΕΘ σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή». Την παραπάνω απάντηση έδωσε στην αποψινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στην Αττική, αλλά και για την ντροπιαστική λίστα αναμονής για μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα.

meth2Δεν πέρασε λίγη ώρα από την τοποθέτηση αυτή της κυβέρνησης και στον 902.gr έφτασε ένα χαρακτηριστικό έγγραφο (βλ. φωτο) από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΚΑΒ, με τη σημερινή εικόνα. Αυτό που αποδεικνύει το έγγραφο είναι ότι υπάρχει ασθενής που περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ από τις 5 Μάρτη! Δηλαδή εδώ και 21 μέρες, τρεις ολόκληρες εβδομάδες, παραμένει στην «ουρά» για να μπει σε ΜΕΘ, αφού όταν αδειάζει μια κλίνη γίνεται επιλογή για το ποιος ασθενής θα νοσηλευτεί…

Όσο για τους ισχυρισμούς του υπουργού ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί όσοι είναι στην «αναμονή», είναι χαρακτηριστικό ότι η λίστα από την οποία προκύπτει και το συγκεκριμένο στοιχείο, έχει 23 γεμάτες σελίδες, με πέντε ασθενείς η κάθε μία. Σύμφωνα, μάλιστα με τις πληροφορίες μας, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στις 8 το βράδυ της Παρασκευής ήταν 116.

Ας μην προκαλούν λοιπόν εκεί στην κυβέρνηση…

Το «μαύρο – άσπρο» για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Ο «Ριζοσπάστης» έθεσε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης την εξής ερώτηση, προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη: «Ακόμη και με τη μίσθωση ορισμένων μικρών ιδιωτικών κλινικών, καθημερινά μόνο στην Αττική, πάνω από 100 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, μη έχοντας την πρέπουσα εντατική παρακολούθηση. Η κατάσταση είναι εξίσου ασφυκτική και στις κλίνες ΜΕΘ για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες πλην του κορονοϊού, που καταργούνται η μια μετά την άλλη για να μετατραπούν σε ΜΕΘ covid. Γιατί δεν προχωράτε σε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις, όπως είναι η άμεση επίταξη – χωρίς αποζημίωση – όλων των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί δεν προσλαμβάνετε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους γιατρούς που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους».

Σε πείσμα της ίδιας της πραγματικότητας και των δεκάδων διασωληνωμένων που περιμένουν κάθε μέρα να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ για να νοσηλευτούν στην εντατική, ο Β. Κοντοζάμανης ισχυρίστηκε δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα για την αναμονή εκτός ΜΕΘ, και ότι «είναι τέτοια η ροή που εξυπηρετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρέχεται η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή». Δηλαδή η κυβέρνηση ονομάζει «εντατική θεραπεία» απλά την παροχή αναπνευστήρα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι καθημερινά εδώ και δύο βδομάδες οι διασωληνωμένοι που είναι εκτός ΜΕΘ μόνο στην Αττική ξεπερνούν τους 100, και είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις διασωληνωμένων που μένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι και 20 μέρες!

Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός αποσιωπά το γεγονός ότι για κάθε ΜΕΘ υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τον εξοπλισμό, την εξειδίκευση, τη σύνθεση του προσωπικού και την αναλογία που πρέπει να τηρείται ανά ασθενή. Κάθε ώρα μακριά από την ΜΕΘ καθιστά δυσκολότερη τη θετική έκβαση της πορείας του ασθενή. Επισημαίνεται άλλωστε ότι πριν την πανδημία χρειάζονταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και η κυβέρνηση σήμερα παρουσιάζει ως κατόρθωμα την εξασφάλιση 1.200 κρεβατιών.

Αναφορικά με την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η κυβέρνηση επικαλέστηκε το γνωστό «όλη η χώρα μια ΥΠΕ, ένα μεγάλο νοσοκομείο». Ομως, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι έχουν κατακλύσει κάθε χώρο των νοσοκομείων, χιλιάδες κλίνες του ιδιωτικού μένουν αναξιοποίητες, μαζί βέβαια με εκατοντάδες εξειδικευμένους υγειονομικούς.

«Μικρό» το ποσοστό 20% θανάτων εκτός ΜΕΘ!!!

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Β. Παπαευαγγέλου, επιχειρώντας υποτίθεται να απαντήσει στις καταγγελίες των υγειονομικών ότι υπάρχει τεράστια αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν χωρίς να έχουν προλάβει να μπουν στην εντατική, δήλωσε πως «προφανώς και υπάρχουν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν, όμως, «είναι μικρό αυτό το ποσοστό», είναι «γύρω στο 20%».

Δηλαδή, ένας στους πέντε ασθενείς που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ χαρακτηρίζεται «μικρό ποσοστό»…

Πηγή: 902.gr

Το έρημο κλουβί, Κείμενο Βαγγελιώ Καρακατσάνη – Ζωγραφιές Εύα Μελά