• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στην Αυστρία της Ε.Ε. πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες απειλούνται από φτώχεια και περιθωριοποίηση

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο, συγκεκριμένα 1.512.000 (ποσοστό 17,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), ήταν ο αριθμός των ανθρώπων στην Αυστρία οι οποίοι το 2018 διακινδύνευαν από φτώχεια η περιθωριοποίηση, όπως καταγράφουν τα νέα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο αριθμός έχει μειωθεί μέσα στα προηγούμενα δέκα χρόνια κατά 187.000 πρόσωπα, ενώ οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης είναι οι για μακρό χρονικό διάστημα άνεργοι, οι αλλοδαποί, οι πολύτεκνες οικογένειες, όπως και πρόσωπα σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Από τους 1.699.000 (ποσοστό 20,6% στο σύνολο του πληθυσμού) που διακινδύνευαν το 2008 στην Αυστρία από φτώχεια και περιθωριοποίηση, στο 1.512.000 (ποσοστό 17,5%) το 2018, έχει επιτευχθεί έως σήμερα μία μείωση κατά 187.000 πρόσωπα.

Αυτά συμβαίνουν στην Αυστρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν συγκυβερνήσει σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και – εσχάτως – ακροδεξιοί. Οι αριθμοί της φτώχειας, της ανέχειας, των αστέγων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης είναι ενδεικτικοί του που οδηγεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και πόσο κάλπικες είναι οι διακηρύξεις της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων (δεξιών και αριστερών) για «καταπολέμηση της φτώχειας» και «κοινωνική συνοχή». 

Ο αριθμός των αστέγων στην Αγγλία αυξήθηκε κατά 165% από το 2010