Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στην Γροιλανδία πάνω από το 10% της νεολαίας χρειάζεται απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Στην Γροιλανδία υπάρχουν 8.000 νέοι μεταξύ 15 και 25 χρονών. Από αυτούς 700 μέχρι 1. 800 (!) έχουν σοβαρό πρόβλημα με την χρήση ναρκωτικών σε βαθμό που να χρειάζονται θεραπεία.

Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου και το πιο αραιοκατοικημένο μέρος του κόσμου. Έχει έκταση περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 15 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πληθυσμό μόνο 57.000. Έχει δηλαδή 0,026 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αν αφαιρεθεί η έκταση που μόνιμα καλύπτεται από πάγους τότε η πυκνότητα γινεται μόνο 1,1 κάτοικος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Είναι αποικία-επαρχία της Δανίας και από το 2008 έχει κάποια ανεξαρτησία εκτός από την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Η Δανία με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την ύπαρξη των Αμερικάνικων βάσεων και του στρατιωτικού αεροδρόμιου που εξυπηρετεί τις Αμερικάνικες ανάγκες.

Το 2016 ξεκίνησε στη Γροιλανδία πρόγραμμα αντιμετώπισης της ευρείας χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ από τους ενήλικες. Τα μέσα που διατέθηκαν κρίνονται λίγα για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα στην νεολαία που δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα η μεγάλη έκτασή του.

Οι θεραπείες απεξάρτησης στην Γροιλανδία κοστίζουν σήμερα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αλλά δεν  επαρκούν.

Εγκρίθηκε η δημιουργία 6-8 νέων θεραπευτικών κοινοτήτων με κατάλληλο προσωπικό που πάλι δεν αρκεί για όλη την έκταση της Γροιλανδίας λόγω των τεράστιων αποστάσεων και της γεωγραφίας.Θα καλύψει μόνο το 60% των νέων με πρόβλημα που ζουν στις μεγαλύτερες κοινότητες.

Οι επιστήμονες βέπουν την αύξηση των ναρκωτικών στην αλλαγή συνθηκών εργασίας, απασχόλησης και ζωής. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γροιλανδίας ασχολούνται με το ψάρεμα. Η υπεραλίευση των ωκεανών, ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιριών έχει μειώσει της ποσότητες ψαριών. Αυτό δημιουργεί ανεργία και μοιραία την μετακόμιση των Εσκιμώων ψαράδων και των οικογενειών τους στα μεγαλύτερα χωριά όπως την πρωτεύουσα Νοούκ που έχει 15.000 πληθυσμό.

Ο καπιταλιστικός τρόπος ζωής και το αστικό περιβάλλον ακόμη και σε συνθήκες Γροιλανδίας φέρνει μαζί του τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, απογοήτευσης, μοναξιάς, εγωισμού και όλα αυτά καταλήγουν για πολλούς Γροιλανδούς στην στροφή στον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά που είναι άλλωστε και ευκολότερο να βρεθούν στην πόλη.

Έτσι ακόμη και στην γραφική και παγωμένη Γροιλανδία, που θα πει χώρα του λαού στην γλώσσα τους, ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα που ζουν και οι υπόλοιπες χώρες και κοινωνίες.

Και για την Γροιλανδία έκτός από το θέμα της απεξάρτησης από την Δανία και τα ναρκωτικά πρωτεύον θέμα είναι η απεξάρτηση από τον καπιταλισμό!