Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Δανία στήνουν «Μακρονήσια» για τους πρόσφυγες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ενα ακραία ρατσι­στι­κό μέτρο υιο­θε­τεί η Δανία, εν γνώ­σει της ότι παρα­βιά­ζει και τη Χάρ­τα Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, για να προ­στα­τευ­τεί από τους μετα­νά­στες τους οποί­ους χαρα­κτη­ρί­ζει «εγκλη­μα­τί­ες». Θα τους στέλ­νει εξο­ρία!!! Αλλω­στε η Δανία πρω­το­πο­ρεί στην εφαρ­μο­γή ρατσι­στι­κών μέτρων σε βάρος των μετα­να­στών. Πρό­περ­σι ήταν που έλα­βε το μέτρο για κατά­σχε­ση τιμαλ­φών από πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που εισέρ­χο­νται στη χώρα, μόλις πριν λίγες ημέ­ρες αρνή­θη­κε να απο­δε­χτεί μετα­νά­στες από το πρό­γραμ­μα μετε­γκα­τά­στα­σης που προ­ω­θεί ο ΟΗΕ, ενώ είναι η χώρα που πλέ­ον δέχε­ται τους λιγό­τε­ρους μετανάστες.

Δεν εκπλήσ­σει η επι­λο­γή η εφαρ­μο­γή του μέτρου της εξο­ρί­ας των μετα­να­στών μιας και στην ίδια την ΕΕ  γίνε­ται συζή­τη­ση για τη δημιουρ­γία στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης (κέντρων ασύ­λου για τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες των οποί­ων οι αιτή­σεις για άσυ­λο έχουν απορ­ρι­φθεί) …καθη­συ­χά­ζο­ντας ότι το στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης δεν θα βρί­σκε­ται, φυσι­κά, σε κάποια από τις χώρες που είναι προ­ο­ρι­σμοί που προ­τι­μούν οι μετα­νά­στες ή οι διακινητές.

danmark

«Γνωρίζουμε πως ίσως να υπερβαίνουμε τα όρια του Χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά θα πάρουμε το ρίσκο»

Η Δεξιά κυβέρ­νη­ση της Δανί­ας που κυβερ­νά με την στή­ρι­ξη του ακρο­δε­ξιού Λαϊ­κού κόμ­μα­τος μετά από τις μετα­ξύ τους δια­βου­λεύ­σεις για την κατά­θε­ση του Πρου­πο­λο­γι­σμού κατα­λή­γει σε νέα μετα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή που θα απο­τρέ­πει τους πρό­σφυ­γες να έρθουν στην Δανία.

Δεν θα επι­τρέ­πει την επα­νέ­νω­ση οικο­γε­νειών και εισά­γει και τον όρο προ­σω­ρι­νής παρα­μο­νής των μετα­να­στών μέχρι να υπάρ­ξει ειρή­νη ‑κατά την κρί­ση των δανέ­ζι­κων υπη­ρε­σιών- στις χώρες από όπου προέρχονται.

Η πιο τερα­τώ­δης πρό­τα­ση όμως είναι ο εκτο­πι­σμός των προ­σφύ­γων που θα γίνε­ται στο μικρό ακα­τοί­κη­το νησά­κι Lindholm.

«Αλλά­ζου­με τα πρό­τυ­πα στην μετα­να­στευ­τι­κή μας πολι­τι­κή» δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Politiken ο υπουρ­γός οικο­νο­μι­κών Kristian Jensen στην παρου­σί­α­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Η είδη­ση μετα­δί­δε­ται και από την Σου­η­δι­κή τηλεόραση.

«Εάν θέλου­με να δια­τη­ρή­σου­με την Δανία όπως είναι σήμε­ρα πρέ­πει να πάρου­με απο­φά­σεις για μιά άλλη πολι­τι­κή. Όσοι πρό­σφυ­γες έρχο­νται σε σύγκρου­ση με τους νόμους της Δανί­ας θα μετα­φέ­ρο­νται στο νησί, θα είναι απο­κομ­μέ­νοι από την υπό­λοι­πη κοι­νω­νία και θα παρα­μέ­νουν εκεί μέχρι να απε­λα­θούν. Έτσι θα μειω­θεί η μετανάστευση».

Ο “διώκτης μεταναστών” υπουργός Οικονομικών της Δανίας

Ο “διώ­κτης μετα­να­στών” υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Δανίας

«Γνω­ρί­ζου­με πως ίσως να υπερ­βαί­νου­με τα όρια του Χάρ­τη των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των του ΟΗΕ αλλά θα πάρου­με το ρίσκο» συνε­χί­ζει, βρί­σκο­ντας τον εκπρό­σω­πο του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, που είναι γνω­στό για την φοβι­κή του ρητο­ρεία ενά­ντια στους μετα­νά­στες, από­λυ­τα σύμ­φω­νο. «Να ξέρουν πού έρχο­νται!» δηλώ­νει αυτός με την σει­ρά του.

«Θα μένουν στο νησί και έτσι δεν θα μπο­ρούν να επη­ρε­ά­σουν την υπό­λοι­πη κοι­νω­νία αφού είναι εγκλη­μα­τί­ες» συνε­χί­ζει ακά­θε­κτος ο υπουρ­γός. Ήδη έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει μια σει­ρά απο­λυ­μάν­σεις και έργα στο νησί ώστε να είναι έτοι­μο να υπο­δε­χθεί τους «εγκλη­μα­τί­ες» σε 2 χρό­νια, που το έγκλη­μά τους μπο­ρεί να είναι ότι απλά δεν τους έχει δοθεί άσυλο.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις της Δανί­ας δεί­χνουν την περι­φρό­νη­σή τους στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα. Η ρατσι­στι­κή τους συμπε­ρι­φο­ρά πέρα­σε από την αρπα­γή των μετρη­τών και των χρυ­σα­φι­κών των προ­σφύ­γων, τις δυσκο­λί­ες για την επα­νέ­νω­ση οικο­γε­νειών, την απα­γό­ρευ­ση της μπούρ­κας. Τώρα φτά­νουν ακό­μη και στην εξο­ρία των μετα­να­στών, πρα­κτι­κές γνω­στές στον λαό μας που ξέρει πως όλα αυτά μυρί­ζουν κατα­στο­λή και φασισμό.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο