Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Ιταλία ο «στρατός με τις λευκές ρόμπες» από την Κούβα: «Δεν είμαστε υπερήρωες αλλά επαναστάτες γιατροί»

Στο αερο­δρό­μιο Μαλ­πέν­σα της Ιτα­λί­ας έφτα­σε το βρά­δυ της Κυρια­κής ο «στρα­τός με τις λευ­κές ρόμπες», μια ομά­δα 52 για­τρών και νοση­λευ­τών που έχει ανα­λά­βει την απο­στο­λή να συν­δρά­μει τις ιτα­λι­κές αρχές στη μάχη κατά του κορω­νοϊ­ού, έπει­τα από αίτη­μα της επαρ­χί­ας της Λομβαρδίας.

Η ομά­δα που απέ­στει­λε η Κού­βα απο­τε­λεί­ται από 36 για­τρούς, 15 νοση­λευ­τές και έναν υπεύ­θυ­νο και «προ­τί­θε­ται να εργα­στεί αδιά­κο­πα για την θερα­πεία και την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας Covid-19 σε συνερ­γα­σία με τους επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας» στην Ιτα­λία, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της Κάρ­λος Ρικάρ­ντο Πέρες.

Το νησί της Καραϊ­βι­κής έχει στεί­λει πολ­λές φορές αντί­στοι­χες ομά­δες σε φτω­χές χώρες που έχουν πλη­γεί από κατα­στρο­φές από το 1959 οπό­τε έγι­νε η κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση που οδή­γη­σε στην άνο­δο του Φιντέλ Κάστρο στην εξου­σία. Οι για­τροί βρί­σκο­νταν μάλι­στα στην πρώ­τη γραμ­μή στη μάχη κατά της χολέ­ρας στην Αϊτή και κατά του έμπο­λα στη Δυτι­κή Αφρική.

Ωστό­σο, είναι η πρώ­τη φορά που για­τροί και νοση­λευ­τές απο­στέλ­λο­νται στην Ιτα­λία, μια από τις πλού­σιες χώρες παγκοσμίως.

«Ολοι μας φοβό­μα­στε αλλά έχου­με ένα καθή­κον να εκπλη­ρώ­σου­με, συνε­πώς βάζου­με τον φόβο μας στην άκρη», δήλω­σε ο 68χρονος Λεο­νάρ­ντο Φερ­νά­ντες, που έχει εξει­δι­κευ­τεί σε θέμα­τα εντα­τι­κής θεραπείας.

«Αυτός που λέει ότι δεν φοβά­ται είναι υπε­ρή­ρω­ας, εμείς όμως δεν είμα­στε υπε­ρή­ρω­ες αλλά επα­να­στα­τι­κοί για­τροί», πρόσθεσε.

Η Κού­βα δημιούρ­γη­σε ένα σύστη­μα υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης που πολ­λοί στον ανα­πτυσ­σό­με­νο κόσμο ζήλευαν, παρά το εξο­ντω­τι­κό εμπάρ­γκο των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους. Η Κού­βα έχει έναν από τους υψη­λό­τε­ρους δεί­κτες παγκο­σμί­ως σε ό,τι αφο­ρά την ανα­λο­γία για­τρών ανά κάτοι­κο, ακό­μη κι όταν δεν προ­σμε­τρώ­νται οι για­τροί που βρί­σκο­νται στο εξωτερικό.

cuba italy11 cuba italy12 cuba italy13 cuba italy14 cuba italy15 cuba italy16

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο