Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών – Πώς διαμορφώνεται αριθμητικά το τοπίο

Ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται σήμερα Τετάρτη, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο νόμου “ Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Η αντίθεση των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο «σκυλοκαβγάς» που έστησαν με την κυβέρνηση στην Επιτροπή, αφορούσε το ονοματολογικό και τη σύνθεση της επιτροπής, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο απέφυγαν κάθε κουβέντα περί ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι τη συμφωνία θα ψηφίσουν τουλάχιστον 153 βουλευτές.

Αριθμητικά, πλέον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγουρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος με το Μαξίμου να φθάνει στον αριθμό 150.

Τη θετική στάση τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν εκφράσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποχωρήσεις του Γ. Αμυρά και του Γρ. Ψαριανού, αποφασίστηκε η κατά συνείδηση ψήφος και το «ναι» από πλευράς Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε “ αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια”, από τις πολιτικές δυνάμεις. “ Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”. Περιμένουμε αντίστοιχη αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

“ Με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί και έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα, η οποία, υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής”, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που υπογράμμισε ότι “ η Συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντικότερη από ότι είχαμε διανοηθεί, πάνω στα βήματα της εθνικής γραμμής, την οποία τραβάει ακόμα παρά πέρα και τη διασφαλίζει”.

“ Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο «ναι» και εκείνους που θα πουν με σύνεση το πατριωτικό «όχι»”, δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ούτε την τυπική ούτε και τη πολιτική νομιμοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι “ ταύτισε το εθνικό συναίσθημα με την άκρα Δεξιά”.

“ Τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή της ΔΗΣΥ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι ίδιο κατηγορηματικό θα είναι και το “ όχι” που θα πει η ΔΗΣΥ όταν έρθει στη Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών «την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων οργανισμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή», με προφανή στόχο «να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών».

“ Η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί την ιστορία της Μακεδονίας. Παραβιάζει την εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 1992”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδας.

Απολύτως αντίθετος με τη χρήση του όρου “ Μακεδονία” στην ονομασία της FYROM δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. “ Το κράτος των Σκοπίων μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ειρηνικά και με τη στήριξη της Ελλάδας, αν απλά ξεχάσει την ονομασία”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Η πρόταση μομφής

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν όλα θα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Εκτιμήσεις θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να να σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας.Έτσι ερμηνεύεται η χτεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ «θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και ότι «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι βέβαια στην Ιστορία, για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν».

Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η συζήτηση θα διακοπεί πάραυτα, και θα ξεκινήσει αμέσως, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης Δυσπιστίας. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση χρειάζονται οπωσδήποτε 151 ψήφοι, που όπως διαφαίνεται δεν διαθέτει η αντιπολίτευση, αφού κανείς από τους 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης πριν λίγες ημέρες δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει την στάση του και να υπερψηφίσει την πρότασή της. Έστω κι αν αυτήν την φορά την πρόταση θα υπερψηφίσει πιθανώς και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους 3 βουλευτές που ακόμα διαθέτει, δηλαδή την Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη και τον νεοαποκτηθέντα από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φλώρο.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας είναι ελάχιστες, πλην όμως θα καταθέσει πιθανότατα την πρόταση και για να περάσει το μήνυμα ότι κάνει ο,τι  μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας και για να εκθέσει τους  έξι πρόθυμους, που θα φέρουν την ευθύνη για την προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.