Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στηρίζουμε το αίτημα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve

2.300 χρόνια μετά τον Ιπποκράτη, οι κουβανικές ιατρικές μπριγάδες που ανήκουν στην αποστολή Henry Reeve και εργάζονται σήμερα σε περίπου τριάντα  χώρες, είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι του υψηλού και φωτισμένου επιπέδου της Ιατρικής του Ιπποκράτη που έλαμψε κατά την Αρχαιότητα.

Η ταξιαρχία Henry Reeve, γνήσια παιδιά και εγγόνια του Τσέ,  εκπληρώνουν χρόνια τώρα  -με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους- το καθήκον της προσφοράς στον άνθρωπο  στις πιο «σκοτεινές γωνιές του πλανήτη», όπως έλεγε ο Φιντέλ Κάστρο.

Οι Κουβανοί γιατροί και οι νοσηλευτές με αφορμή και την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου, τη στιγμή που οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έχουν καταστήσει την υγεία ακριβό εμπόρευμα

Ταυτόχρονα η Κούβα που παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς,  καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της. Την ίδια στιγμή οι καπιταλιστικές χώρες έχουν επιλέξει να μην είναι προτεραιότητά τους η υγεία των πολιτών τους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας τους.

Παρά τα ψέματα των εχθρών του Νησιού της Επανάστασης, το έργο της  μπριγάδας Henry Reeve  υπενθυμίζει ότι:
«Η Κούβα μοιράζεται αυτό που έχει.
Η Κούβα σώζει ζωές.
Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες».

Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού, δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που τη στιγμή της ανάγκης τους αφήνει τους λαούς έρμαιο της τύχης.

Το να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο ιατρικό προσωπικό της μπριγάδας Henry Reeve είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς της και ταυτόχρονα ενδυνάμωση του αιτήματος να σταματήσει ο εγκληματικός αποκλεισμός του νησιού που έχουν επιβάλλει και διατηρούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Με όλες μου τις δυνάμεις και όλη την ένταση της φωνής μου στηρίζω την πρόταση που απευθύνει η “Ελληνική Επιτροπή” που ζητά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve.

Ήδη από την πρώτη στιγμή το Ατέχνως στήριξε την πρωτοβουλία, της έδωσε χώρο, και θα συνεχίσει να το κάνει.

Τόσο εγώ όσο και το Ατέχνως καλούμε κάθε καλόπιστο πολίτη να στηρίξει αίτημα. Αίτημα που όσο θα δυναμώνει, στην Ελλάδα και στον κόσμο, τόσο θα αδυνατίζει τις άδικες, εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος του λαού της Κούβας που συνεχίζονται και την περίοδο της πανδημίας/.

Ηρακλής Κακαβάνης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Εκδότης και διαχειριστής του Ατέχνως