Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στις πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ

Την οργή τους για την πλήρη εγκατάλειψή τους από κράτος μεταφέρουν οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και το πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος που επισκέπτονται τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετέχουν επίσης τα μέλη του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Μαρίνος που είναι βουλευτής Ευβοίας και Κώστας Παρασκευάς, καθώς και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τις Ροβιές, όπου η αγανάκτηση ξεχειλίζει, καθώς οι κάτοικοι του χωριού έπαθαν τεράστιες ζημιές.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ροβιών Θοδωρή Κέρη και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ τώρα επισκέπτεται τα καμένα.

Αυτό που εισέπραξε μέχρι τώρα το κλιμάκιο του Κόμματος είναι η τεράστια αγανάκτηση για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων. «Δεν πέρασε ούτε ένα αεροπλάνο», έλεγαν με παράπονο και με οργή οι κάτοικοι του χωριού, καταγγέλλοντας πλήρη εγκατάλειψη από το κράτος. «Μην τολμήσουν» να έρθουν εδώ κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η ίδια οργή ξεχειλίζει και στους κατοίκους της Λίμνης, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας Γιώργο Τσαπρουνιώτη με τον οποίο συναντήθηκε το κλιμάκιο του Κόμματος.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 265.000 στρέμματα σε όλο τον δήμο. Επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι τα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορεί να απειλήσουν εκ νέου την Λίμνη και ζήτησε από το ΚΚΕ να πιέσει για να έρθουν εναέρια μέσα και να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης. «Αν ο συντονισμός είναι όπως χθες, η φωτιά θα φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για τις 300 οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες. Τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι πολύ περισσότερα, όμως, σε αυτές τις οικογένειες τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Έθεσε ακόμη το ζήτημα των ρητινοκαλλιεργητών που έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή και πρέπει να στηριχθούν, καθώς και την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Ευχαρίστησε δε συνολικά το ΚΚΕ για τη στήριξη που παρέχει στους κατοίκους της περιοχής που δοκιμάζονται, τον βουλευτή Ευβοίας του Κόμματος Γ. Μαρίνο και τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην περιοχή Κεράμεια επικρατεί η ίδια αγανάκτηση, αλλά και φόβος ότι εάν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις για να σταματήσουν τη φωτιά, «θα φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα»…

rovies 5

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, απ’ ότι φαίνεται, παίρνουν “μηδέν” και στην πρόληψη, για το ότι δεν προετοίμασαν όλη αυτή την κατάσταση και ήταν ανέτοιμοι, χωρίς μέσα διάσωσης, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο αλλά και στην αντιμετώπιση. Αποδείχθηκαν πάλι όλη η ανικανότητα, το αίσχος του κρατικού μηχανισμού και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Ο κόσμος αφήνεται στην τύχη του. Ουσιαστικά εθελοντές παλεύουν με τις φωτιές. Το λίγο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, που δίνει τη μάχη οπωσδήποτε παλικαρίσια, δεν φτάνει. Τα επίγεια μέσα δεν φτάνουν. Τα εναέρια μέσα δεν φτάνουν. Αυτό που αυτή τη στιγμή επείγει είναι να διατεθεί η κάθε δυνατότητα, είτε σε εναέρια μέσα είτε σε επίγεια μέσα, να έρθουν εδώ, να έρθουν εκεί που βρίσκονται οι πυρκαγιές και ο κόσμος χάνει την περιουσία του, χάνονται ζωές, κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς το περιβάλλον. Άρα λοιπόν αυτό είναι το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Και μετά θα λογαριαστούμε.

Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση μέχρι σήμερα, δεν μπορεί πλέον να λησμονηθεί από τον ελληνικό λαό, για αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή σήμερα, και σε όλη την βορειοκεντρική Εύβοια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, σε όλες τις εστίες.

Άρα λοιπόν το ΚΚΕ που είχε προειδοποιήσει και είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, αυτή τη στιγμή έχει μία δέσμη μέτρων και άμεσων μέτρων. Για παράδειγμα υπάρχουν πάρα πολλοί άστεγοι σε αυτές τις περιοχές, για τους οποίους πρέπει να βρεθούν οικίες, πρέπει να βρεθούν τροχόσπιτα, πρέπει να βρεθούν ξενοδοχεία οπωσδήποτε, πρέπει να εξασφαλιστεί η σίτιση, να εξασφαλιστεί το νερό, η διαβίωσή τους και βεβαίως οι αποζημιώσεις στο 100% όλων αυτών των καταστροφών.

koutsoumbas evia

Ιδιαίτερα εδώ στην Εύβοια, οι ρετσινάδες βρίσκονται σε απόγνωση. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν πρόκειται για τώρα, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν ούτε αύριο. Άρα με το βλέμμα στο αύριο θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όχι μόνο αποζημίωσης αλλά και εξασφάλισης δουλειάς. Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος των ρετσινάδων μας έβαλε το ζήτημα για αυτούς που είναι από 55 χρονών και πάνω και δεν πρόκειται πουθενά να βρουν δουλειές, να εξασφαλιστεί με τροπολογία στη βουλή, εμείς θα καταθέσουμε αντίστοιχη, να περάσει, να μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν αμέσως, και όχι όπως σε άλλες πυρκαγιές, σε άλλες καταστροφές, όπου περνάει μία πενταετία και τα ποσά μειώνονται αντί να δίνονται ολόκληρα.

Αυτά είναι ορισμένα από αυτά που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει τελειώσει και προέχει αυτό, γιατί υπάρχει εξέλιξη συνέχεια, ανοίγονται καινούργια μέτωπα. Κι εδώ που βρισκόμαστε τα βλέπετε κι εσείς κάθε μέρα, γίνονται αναζωπυρώσεις και νέες εστίες και σε άλλες περιοχές. Τώρα ενημερωθήκαμε ότι καίγεται η περιοχή της νότιας Φθιώτιδας, στο Θεολόγο, Μαλεσίνα εκκενώνονται σπίτια, καίγονται σπίτια».

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα