Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ: Νέα μείωση κατά 10% στη δαπάνη για κύριες συντάξεις το 2019

Οι δια­χρο­νι­κές περι­κο­πές των συντά­ξε­ων και η εφαρ­μο­γή του νόμου Κατρού­γκα­λου, που έχουν ως απο­τέ­λε­σμα την από­δο­ση πολύ μικρό­τε­ρων συντά­ξε­ων στους νέους συντα­ξιού­χους, οδη­γούν κάθε χρό­νο στη συμπί­ε­ση της συνο­λι­κής συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΕΦΚΑ ενό­ψει της κατάρ­τι­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2020, οι παρο­χές προς τους συντα­ξιού­χους για την κύρια σύντα­ξη το 2019 μειώ­θη­καν κατά 2,671 δισ. ευρώ σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη παρο­χή του 2018!

Συγκε­κρι­μέ­να, ενώ οι κατα­βο­λές για κύρια σύντα­ξη το 2018 ανήλ­θαν στα 27,335 δισ. ευρώ, φέτος το ποσό που τελι­κά θα κατα­βλη­θεί (εκτί­μη­ση των υπη­ρε­σιών του ΕΦΚΑ, ενώ ήδη δια­νύ­ου­με τον τελευ­ταίο μήνα του έτους) μειώ­νε­ται στα 24,663 δισ. Πρό­κει­ται για μια τερά­στια αφαί­μα­ξη του εισο­δή­μα­τος των συντα­ξιού­χων, που αντι­στοι­χεί στο 9,77% της συνο­λι­κής συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης.

Σημειω­τέ­ον, το 2019 η δαπά­νη για τις εκκρε­μείς αιτή­σεις συντα­ξιο­δό­τη­σης μειώ­θη­κε στα 177 εκατ. ευρώ, από τα 677 εκατ. ευρώ το 2018. Αλλά ακό­μα κι αν αφαι­ρέ­σου­με τη δια­φο­ρά των 500 εκατ. ευρώ μετα­ξύ των δύο ετών, το συνο­λι­κό κον­δύ­λι για τις κύριες συντά­ξεις φέτος μειώ­θη­κε κατά 2,171 δισ. ευρώ σε σχέ­ση με το 2018.

Η δρα­στι­κή αυτή μεί­ω­ση του κον­δυ­λί­ου για τις συντά­ξεις το τρέ­χον έτος απο­τυ­πώ­νει την προ­ο­δευ­τι­κή επί­δρα­ση που έχει ο νέος τρό­πος υπο­λο­γι­σμού των συντά­ξε­ων με τον νόμο — λαι­μη­τό­μο (4387/2016), απο­δει­κνύ­ο­ντας τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειές του στο εισό­δη­μα των συντα­ξιού­χων. Επι­βε­βαιώ­νει επί­σης ότι κατά το τρέ­χον έτος ο ρυθ­μός απο­νο­μής των εκκρε­μών συντά­ξε­ων επι­δει­νώ­θη­κε περαι­τέ­ρω, με απο­τέ­λε­σμα χιλιά­δες νέοι συντα­ξιού­χοι να λαμ­βά­νουν τα πενι­χρά ποσά των προ­σω­ρι­νών συντά­ξε­ων και με αυτά να προ­σπα­θούν να επιβιώσουν…

Με βάση τον καταρ­τι­ζό­με­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2020, το κον­δύ­λι για τις κύριες συντά­ξεις ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί παρα­πέ­ρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, δεί­χνο­ντας ότι η τάση μεί­ω­σης των συντά­ξε­ων θα συνε­χί­ζε­ται απρόσκοπτα.

Η προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νη παρα­πέ­ρα μεί­ω­ση των συντά­ξε­ων για τον επό­με­νο χρό­νο εκφρά­ζε­ται και στην κλι­μα­κού­με­νη μεί­ω­ση της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης προς τον ΕΦΚΑ, η οποία για το 2020 περι­κό­πτε­ται κατά 481 εκατ. ευρώ, από τα 14,902 δισ. ευρώ στα 14,421 δισ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο