Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στον Αλεξέι Ναβάλνι απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρό επικριτή του προέδρου Πούτιν, απονεμήθηκε χθες το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο 45χρονος Ναβάλνι, που δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμφωνα με δυτικές χώρες ήταν ένας νευροτοξικός παράγοντας, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για παραβιάσεις της υπό όρους αποφυλάκισής του, κατηγορίες τις οποίες θεωρεί κατασκευασμένες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι «έχει αγωνιστεί ακούραστα ενάντια στη διαφθορά του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό του κόστισε την ελευθερία του και σχεδόν τη ζωή του. Το σημερινό βραβείο αναγνωρίζει την τεράστια γενναιότητά του και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση αποφυλάκισή του».

Η Μόσχα, από την δική της πλευρά, απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες και στρέφει τα βέλη της ενάντια στην ΕΕ κατηγορώντας την για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Το «βραβείο» αυτό, που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξυπηρετεί διαχρονικά τους στόχους του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, ο οποίος αναγορεύεται σε δήθεν υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαινείται απ’ όλες τις πτέρυγες του αστικού πολιτικού προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου – Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους και GUE και όλο το αστικό φάσμα στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 και το 2010 είχαν τιμηθεί οι Κουβανοί αντεπαναστάτες, εντολοδόχοι της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Οσβάλντο Πάγια και Γκιγιέρμο Φαρίνιας, ενώ το 2017 βραβεύτηκε η «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» που, όλως τυχαίως, ήταν ο μετέπειτα εσμός των πραξικοπηματιών με πρωταγωνιστή τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαιδό.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, εκτός του Ναβάλνι, υποψήφια για το βραβείο Ζαχάρωφ ήταν η ακροδεξιά πραξικοπηματίας της Βολιβίας Τζανίν Άνιες που κατηγορείται για τρομοκρατία, στάση και γενοκτονία μετά τα γεγονότα του 2019.

che guevara 008