Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο έλεος της κακοκαιρίας πρόσφυγες και μετανάστες στο Καρά Τεπέ της Λέσβου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στο έλεος της κακοκαιρίας για ακόμη μια φορά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Λέσβο. Το πεδίο βολής μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε «λίμνη» αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση για την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία στήθηκε ο καταυλισμός.

Τις τελευταίες ημέρες που ο καιρός αγρίεψε, οι πρόσφυγες βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο κρύο παλεύοντας με τους ανέμους και την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο καταυλισμός είχε πλημμυρίσει δύο φορές, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να μην παρουσιαστεί ξανά αυτή η κατάσταση που δεν τιμά κανέναν υπεύθυνο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, στο τέλος του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καρά Τεπέ (μαζί με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME, Μπεάτε Γκμίντερ και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Μάνο Λογοθέτη) πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό, ελέγχοντας και την πρόοδο των βελτιωτικών έργων.

Τότε (28 Νοεμβρίου του 2020), ο υπουργός έκανε λόγο για «μια δομή καθαρή, μια δομή με τάξη και ασφάλεια», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «ολοκληρώσαμε τις μελέτες με το ΙΓΜΕ για την ποιότητα του εδάφους, ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρώνονται τα έργα για την προστασία από το χειμώνα». Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, η πραγματικότητα διαψεύδει τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη.

Ανακοίνωση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ, εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα, εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων γίνεται εκτενής αναφορά στις ελλείψεις του καταυλισμού ακόμη και σε στοιχειώδεις παροχές της καθημερινότητας όπως είναι η πρόσβαση σε ζεστό νερό και τουαλέτες. Μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εντείνονται στη νέα δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Οι πρόσφυγες/ισσες και οι μετανάστες/τριες βρίσκονται εκτεθειμένοι/ες στο κρύο, παλεύοντας κυριολεκτικά με τους ανέμους που πλήττουν κατά καιρούς το νησί».

«Τρομάζουμε με την σκέψη και μόνο τι θα γίνει όταν μπει ο χειμώνας πιο δυναμικά. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε στιγμές, όπως στη Μόρια, με ανθρώπους νεκρούς από το κρύο» αναφέρει η επιτροπή.

kara tepe kara tepe1 kara tepe2 kara tepe3 kara tepe4 kara tepe5 kara tepe6

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής