Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία, λίγο πριν το… Μπέργκαμο – 99 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ!!!

Σε «βαθύ κόκκινο» η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά της Αττικής, με τον κίνδυνο να ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ορατό όσο ποτέ. Νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια νοσηλείας και ΜΕΘ και με εξαντλημένο προσωπικό. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι αυτές τις ώρες στην Αττική 95 διασωληνωμένοι, συνολικά, περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, είτε covid είτε μη covid…

Οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν σε 564 από 545 που ήταν μόλις προχθές, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική πορεία τους. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα επίπεδα κινείτο ο αριθμός των διασωληνωμένων στα μέσα Δεκεμβρίου, με την καμπύλη ωστόσο τότε να έχει πτωτική τροχιά. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου (622).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το Σάββατο ήταν 424 (ημερήσια μεταβολή -4.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς. Αντίστοιχα ψηλά ήταν και τα χτεσινά νούμερα με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για 520 εισαγωγές. 

Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού έχουν φτάσει τους 4.326, με τους 1.001 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 2.220, με τους 342 να νοσηλεύονται σε μονάδες.

Άλλοι 738 νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με την πίεση να είναι πιο μεγάλη σε αυτά της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, τα αρνητικά πρωτεία στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 κρατά σταθερά η Αχαΐα. Συνολικά στα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειονομικης περιφέρειας νοσηλεύονται 824 ασθενείς.

Τέλος, συνεχής αλλά ήπια αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 120.

Μαζί με ολα αυτά οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αι τα προβλήματα στα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκεμεία διαμορφώνουν μια εφιαλτική κατάσταση.

Τι άλλο περιμένουμε για την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ; Να μην έχουμε πού να θάψουμε τους νεκρούς όπως στο Μπέργκαμο;

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής