Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο γύψο βάζει η κυβέρνηση τους φοιτητές

Στο γύψο βάζει η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μια μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής.

Αξιοποιεί τις προβοκάτσιες που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα, την ώρα που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά επί ένα χρόνο (!) λόγω της πανδημίας και παράλληλα, υλοποιούνται και οι συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο που προβλέπεται η ένταση της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα.

1.000 αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια και «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών»\

Όσο αφορά την ένταση της καταστολής, το νομοσχέδιο προβλέπει την συγκρότηση ειδικού σώματος αστυνομικών που θα δρουν μέσα στα Πανεπιστήμια, την συγκρότηση «Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών» που θα επιβάλλει ποινές στους φοιτητές, προβλέπει το νομοσχέδιο και μέτρα ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ). Προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Όσον αφορά τα «Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών», συγκροτούνται με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών», ενώ τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις.

Όσον αφορά την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους, από τα μέλη της ΟΠΠΙ.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Ισχυρίστηκε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Πειθαρχικό παράπτωμα οι καταλήψεις στα ΑΕΙ

Πειθαρχικό παράπτωμα καθιστά τις καταλήψεις στα ΑΕΙ. Επίσης, όποιος διακόπτει συνεδριάσεις θα διώκεται πειθαρχικά. Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, πειθαρχικό παράπτωμα είναι και η τοποθέτηση αφισών (αφισορύπανση το χαρακτηρίζει) στους χώρους του ιδρύματος.

Ειδικότερα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της απρόσκοπτης χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του.

Επίσης, απαγορεύεται η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του».

Στο ίδιο πλαίσιο πειθαρχικό παράπτωμα είναι η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που θεωρεί ότι δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής, η με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης, η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών, η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα, και η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης.

Βεβαίως, η αντιγραφή στις εξετάσεις και η λογοκλοπή είναι πειθαρχικά παραπτώματα.

«Το πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνσή του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος» ορίζει το νομοσχέδιο.

Ως προς τις ποινές αυτές ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη, και συνεχίζουν και κλιμακώνονται με α/ απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους, β) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, γ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν ως 24 μήνες και, δ) οριστική διαγραφή.

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%be-%cf%87%ce%ac%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b1%cf%81-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84/