Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» το Σύστημα Υγείας (Audio)

Στα όριά τους τα νοσοκομεία «μιας νόσου», τελειώνουν οι ΜΕΘ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Σχεδόν το 100% άγγιξε τη Δευτέρα η πληρότητα των ΜΕΘ και κλινών Covid στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει παρά το γεγονός ότι οι γενικές κλίνες και οι Γενικές ΜΕΘ μετατρέπονται σε μονάδες Covid, στερώντας τη νοσηλεία σε άλλους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Κάποια νοσοκομεία όπως το Θριάσιο μπήκαν σήμερα σε εφημερία σχεδόν χωρίς κενά κρεβάτια, ενώ άλλα όπως το «Σωτηρία» έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς επειδή έχουν γεμίσει.

Και ενώ τα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία τελειώνουν, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στο άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν οι προκάτοχοί της.

Στο ΚΟΚΚΙΝΟ το Σύστημα Υγείας

  • Στο Θριάσιο Νοσοκομείο η γενική εφημερία ξεκίνησε στις 8 το πρωί της Τρίτης με μία (1) μόλις κενή κλίνη ΜΕΘ Covid, επί συνόλου 17 κλινών ΜΕΘ Covid (οι 16 είναι κατειλημμένες). Ενώ από τις 65 απλές κλίνες Covid, κενές ήταν μόλις 17 κλίνες. Ενδεικτικό της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου» είναι πως από τις 17 ΜΕΘ Covid που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο, οι 8 κλίνες προέκυψαν από τη μετατροπή των αντίστοιχων κλινών της ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων. Για τις υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ Covid δεν έγινε καμία πρόσληψη προσωπικού και η στελέχωσή τους έγινε με 3 γιατρούς που πήραν από το Αναισθησιολογικό Τμήμα, 10 νοσηλευτές και 2 γιατρούς από τη Γενική ΜΕΘ (με αποτέλεσμα να κλείσουν 2 κλίνες από τις 8 της Γενικής ΜΕΘ), καθώς και από τη μετακίνηση ενός γιατρού από το Τζάνειο και ενός από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
  • Στον «Ευαγγελισμό», τη Δευτέρα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία, το νοσοκομείο βρισκόταν «στα ανώτατα όρια που έχει βρεθεί ποτέ σε νοσηλεία ασθενών», σύμφωνα με υγειονομικούς. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση προχωράει στη λειτουργία 12 «νέων» κλινών ΜΕΘ Covid, που θα προκύψουν από την αρπαγή 12 κρεβατιών από τη Γενική ΜΕΘ, με σκοπό να αναπτυχθούν συνολικά 56 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική εφημερία της Δευτέρας έγιναν 79 εισαγωγές περιστατικών Covid, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την περασμένη Πέμπτη. Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση, την Τετάρτη 3 Μάρτη, το προσωπικό του νοσοκομείου διοργανώνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του «Ευαγγελισμού» και την Παρασκευή 5 Μάρτη θα γίνει νέα συνέλευση γιατρών του νοσοκομείου.
  • Στο «Αττικόν», μετά την 100% πληρότητα στη ΜΕΘ Covid, ξεκίνησε να εκκενώνεται η Γενική ΜΕΘ για να μετατραπεί σε μονάδα Covid, ενώ ήδη 67 ασθενείς άλλων νόσων νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία. Μια ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας, η Παθολογική, είναι σε καραντίνα λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid-19, ενώ τη Δευτέρα σταμάτησαν και οι εισαγωγές στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων σε ασθενείς.
  • Από την Κυριακή, το «Σωτηρία», που χρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει ούτε ένα κρεβάτι (απλό και ΜΕΘ) άδειο για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, με αποτέλεσμα από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας να σταματήσει τις εισαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι 8 Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου με κοντά στα 200 κρεβάτια, έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid.
  • Στο ΓΚ Νοσοκομείο  «Γ. Γεννηματάς», οι 81 απλές κλίνες για περιστατικά Covid που λειτουργούν, είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προετοιμασία στο κτίριο 2, όπου ήδη τρεις όροφοι νοσηλεύουν περιστατικά Covid, να λειτουργήσει ένας ακόμα όροφος με άλλες 27 κλίνες για περιστατικά Covid, χωρίς την πρόσληψη, ωστόσο, ούτε ενός γιατρού. Σημειώνεται ότι οι 12 κλίνες ΜΕΘ Covid που λειτουργούν είναι γεμάτες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχει προετοιμασία ώστε οι 5 κλίνες της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid, προκειμένου να αναπτυχθούν συνολικά 17 κλίνες ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο.
  • Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού,  η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου γίνεται από τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημάνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid. Το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά την Τετάρτη 3 Μάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι τη Δευτέρα και τα 70 κρεβάτια περιστατικών Covid παρέμεναν γεμάτα, ενώ άνοιξαν άλλα 5 κρεβάτια στον χώρο παραμονής των ύποπτων περιστατικών για Covid. Και ενώ και το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας «στενάζουν», με έγγραφό της η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Περιφέρειας «να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη κλινών Covid», ώστε όπως αναφέρει «τα νοσοκομεία να υποδεχτούν επαρκώς τις επερχόμενες εφημερίες».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Μαρίας Αγρογιάννη, παθολόγου στο ΤΕΠ COVID-19 του Νοσοκομείου Νίκαιας και μέλους του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – ΕΙΝΑΠ,  στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»

  • Στο ΓΝ «Ασκληπιείο Βούλας», σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, «ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη χώρα, στο Ασκληπιείο λειτουργούν ήδη 40 κλίνες Covid-19, ετοιμάζονται άλλες 20 κλίνες, ενώ λειτουργεί επίσης ΜΕΘ Covid-19 από την πρώτη στιγμή». Και αυτό συμβαίνει σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Σωματείο, «με νοσηλεύτριες που χρεώνονται στη ΜΕΘ Covid-19 4 κλίνες η καθεμία. 1 νοσηλευτής ανά 4 κλίνες ΜΕΘ. Με ειδικευόμενους που “εκπαιδεύονται” μόνο στην Covid-19. Με γιατρούς που κάνουν πάνω από 7 εφημερίες ο καθένας και η καθεμία. Με κλείσιμο κρεβατιών και κλινικών, με μετατροπή τμημάτων σε Covid μέσα σε μια νύχτα».

Κωδικοποιημένα η εικόνα σε νοσοκομεία της Αττικής τη Δευτέρα είχε ως εξής:
Στο «Σωτηρία»  ήταν γεμάτες και οι 84 κλίνες ΜΕΘ.
Στον «Ευαγγελισμό» και οι 44 κλίνες ήταν κατειλημμένες.
Στο «Αττικόν» από τις 33 κλίνες ΜΕΘ κενή ήταν μόνο μία.
Στο «Σισμανόγλειο» και οι 14 κλίνες ήταν γεμάτες.

Αναστολές εξωτερικών ιατρείων στην Πάτρα

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου τις προηγούμενες μέρες χάθηκε το μέτρημα με τα δεκάδες κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί δεν δικαιούνται τους επόμενους τρεις μήνες να κάνουν τεστ, γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια! Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Κι όλα αυτά τη στιγμή που και το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%, οι 45 κλίνες είναι γεμάτες και ο σχεδιασμός προσανατολίζεται σε εκ νέου μετατροπές και οι 2 Παθολογικές να γίνουν Covid, ενώ τις τελευταίες μέρες μετατράπηκε και το ΤΕΠ Παθολογικής.

Εξάλλου στο όριό του βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου «λόγω της πίεσης που δέχεται το νοσοκομείο» ανακοινώθηκε η αναστολή των εξωτερικών και των απογευματινών ιατρείων μέχρι και τις 12 Μάρτη, ενώ ως «λύση» διαρρέεται και το κλείσιμο και της Γ’ Παθολογικής Κλινικής.

Την ίδια ώρα αναδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για όσους ζουν σε κλειστές δομές. Μέχρι τη Δευτέρα διακομίστηκαν στο ΠΓΝΠ δύο ακόμα κρατούμενοι από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου και πέντε ΑμεΑ από κλειστή δομή χρόνιων παθήσεων, με εργαζόμενους να σημειώνουν ότι πρόκειται για ανθρώπους «με νοητική στέρηση, για τους οποίους δεν υπήρχε ενημέρωση από τους αρμόδιους προς το προσωπικό του νοσοκομείου, αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι και ποιο είναι το ιστορικό τους». Ενδεικτικό της υποτιθέμενης «θωράκισης» των κλειστών δομών είναι ότι μόλις το περασμένο Σάββατο παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αχαΐας υλικά ατομικής προστασίας στη συγκεκριμένη δομή.