Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο ΚΥΤ Μόριας κλιμάκιο του ΚΚΕ – Ζήτησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (ΦΩΤΟ)

Τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Μόριας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επικεφαλής κλιμακίου της Τοπικής Οργάνωσης Λέσβου του Κόμματος, όπου είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή κ. Δημήτρη Βαφέα και τον υπεύθυνο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Εμμανουήλ Μανωλεδάκη.

moria

Κατά τη συνάντηση δόθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία. Συνολικά 21.400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί. Μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, που η χωρητικότητα είναι για περίπου 2.800 άτομα, φιλοξενούνται περίπου 7.000 και τα υπόλοιπα μέσα σε σκηνές και παραπήγματα στα γύρω χωράφια χωρίς ρεύμα. Μία ακόμα αιτία για την οποία καθημερινά δημιουργούνται εντάσεις. Υπάρχουν αφίξεις ακόμα και σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Ο αριθμός των εργαζομένων ελάχιστος για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν και πότε οι συμβάσεις τους. Πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά. Χωρίς καμιά προοπτική να απεγκλωβιστούν, χωρίς καμιά προοπτική να ζήσουν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν.

 

moria2

Στο χώρο του ΚΥΤ στοιβαγμένοι άνθρωποι, με μικρά παιδιά στην αγκαλιά έξω στο κρύο περιμένουν στην ουρά μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Ουρά επίσης μπροστά στα ιατρεία για τα πρώτα πιστοποιητικά υγείας.

Αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές, μικρομάγαζα για να πάρουν ζεστό τσάι, αυτοσχέδιες κατασκευές για να μπορούν να αποφύγουν τη βροχή και το κρύο τυλιγμένες με νάιλον εξωτερικά, κάδοι απορριμμάτων ανάμεσά τους και λύματα να τρέχουν σαν μικρό ρυάκι έξω από το ΚΥΤ.

 

moria3

Παρ’ όλες τις υποσχέσεις μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εξίσου αναποτελεσματικό ήταν και το μέτρο για την αποστολή αρματαγωγών που μπορούν να φιλοξενήσουν ελάχιστο κόσμο σε σχέση με το πλήθος που υπάρχει και έχει ανάγκη από προστασία μπροστά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 

moria4

Ο κ. Μανωλεδάκης στη συζήτηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι συνθήκες στις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι άθλιες και μάλιστα χαρακτηριστικά επισήμανε πως ευτυχώς με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν υπάρχουν θάνατοι. Επίσης παραδέχτηκε ότι ο εγκλωβισμός στα νησιά είναι πολιτική των κυβερνήσεων της Ελλάδας από τη στιγμή που σε κανένα σημείο της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας δεν αναφέρεται η υποχρέωση παραμονής τους σε αυτά. Ο επίτροπος απέφυγε να σχολιάσει τις ευθύνες που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά.

 

moria5

Η Μ. Κομνηνάκα, από την πλευρά της τόνισε ότι η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η εναντίωση στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καθώς επίσης και της συνθήκης του Δουβλίνου που κρατούν εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας. Για όσο δε καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

moria6 moria7 moria8 moria9 moria10

Πηγή: 902.gr