Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι 10 νομοί – Στην ατομική ευθύνη και απειλές επιμένει η κυβέρνηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, επιμένοντας στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης και προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση η οποία κρίνεται σοβαρή σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το νομό Κοζάνης αλλά και με τη Δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούμε».

Ο κ. Κικίλιας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, είπε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα νέα κρούσματα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Γρεβενών, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας, προειδοποιώντας ότι «αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα».

Μεταφέροντας την ευθύνη στους πολίτες απηύθυνε  έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων» υπογράμμισε, και για αυτό «εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα σε μεγαλάους εργασιακούς χώρους, μέσα μεταφοράς κλπ.

Για νέα μέτρα προειδοποίησε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε.

Και ανέφερε περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που ανησυχούν: «Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. ‘Αρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown», ανέφερε και κατέληξε προειδοποιώντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις.

Πιο επιθετικός και απειλητικός , όπως πάντα, εμφανίστηκε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα, για τον κορονοϊό, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα πάμε ακόμη και σπίτι-σπίτι».

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του» και «σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι», δήλωσε με ύφος «σερίφη» ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη για τον κορονοϊό που έγινε στην Ελευσίνα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων παραγόντων.

«Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που η περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο» και να εμπεδώσει κλίμα καταστολής.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη