Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Στο Σύρμα»: εκδόθηκε από τη “Σύγχρονη Εποχή” & ανεβαίνει στο θέατρο

Στο κολαστήριο της Μακρονήσου ο άνθρωπος έδειξε την πιο σκοτεινή και την πιο φωτεινή πλευρά του. Οι βασανιστές έγιναν λυκάνθρωποι. Οι κομμουνιστές και όλοι οι αγωνιστές που «επισκέφτηκαν» το νησί και δε λύγισαν έγραψαν πλευρές της ανθρώπινης Ιστορίας με το αίμα τους.

Το θεατρικό έργο Στο Σύρμα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις. Κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή διασκευής περιγραφών που συνάντησε ο συγγραφέας, μελετώντας βιβλία ανθρώπων οι οποίοι την περίοδο 1947-1950 «φιλοξενήθηκαν προς αναμόρφωσιν» στη Μακρόνησο και κατέθεσαν τη δική τους μαρτυρία.Αντώνης Κατσάς

  • Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

O Αντώνης Κατσάς γεννήθηκε στη Γλυφάδα Μεσσηνίας. Κατοικεί στην Καλαμάτα και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κατά του Ρατσισμού. Διετέλεσε πρόεδρος επί πολλά έτη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στο νομό Μεσσηνίας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη
Εκλέχτηκε μέλος του Πανελλαδικού ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).
Υπήρξε υποψήφιος νομάρχης κι εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος, ως επικεφαλής του Ενωμένου Μεσσηνιακού Αγωνιστικού Συνδυασμού (ΕΜΑΣ).
Πρωτοστάτησε σε πολλούς και πολύχρονους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επανειλημμένα έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος Θεατρική Διαδρομή και διετέλεσε επί 6 συνεχόμενες θητείες πρόεδρός του και εν συνεχεία τού απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του σχήματος.
Υπήρξε υπεύθυνος παραγωγής για το ανέβασμα 27 θεατρικών έργων ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου και άλλων εκδηλώσεων με τον τίτλο «Βραδιές θεάτρου μετά μουσικής» και άλλες ανάλογου περιεχομένου.

Το πρώτο θεατρικό έργο του, με τίτλο “Στο Σύρμα”, (ΣΣ |> ο γνωστός τόπος βασανιστηρίων και απομόνωσης στη Μακρόνησο), θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη Φλεβάρη από τη Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας, κυκλοφορεί ήδη από τη “Σύγχρονη Εποχή”.

Αυτό έρχεται να ενισχύσει περισσότερο το ενδιαφέρον για το έργο που ετοιμάζει η Θεατρική Διαδρομή, το οποίο τόσο ο Αντώνης Κατσάς όσο και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Χαλκιάς, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα αφήσει εποχή, όχι μόνο για το θέμα που πραγματεύεται και για το κείμενο αλλά και για το σκηνικό…
«Έγραψα το “Στο Σύρμα” από μια υπαρξιακή ανάγκη που είχα και η οποία έχει βιωματικά στοιχεία», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το ανέβασμα του έργου, προσθέτοντας ότι «ένιωσα το χρέος να αποδώσω φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις», αναφερόμενος στους αγωνιστές που φυλακίστηκαν στη Μακρόνησο.

Επίσης είπε ότι η περίοδος της δεκαετίας του ‘40 και του ‘50, που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δεν έχει αναδειχθεί στο θεατρικό επίπεδο, ενώ αντίθετα έχουν γραφτεί δεκάδες και εκατοντάδες βιβλία για εκείνα τα χρόνια.
Ο Αντώνης Κατσάς τόνισε ότι η Θεατρική Διαδρομή έχει τεράστια αίσθηση της ευθύνης του εγχειρήματος που έχει αναλάβει και πως η παράσταση «θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ ξεχωριστή, πολύ ιδιαίτερη και θα συζητηθεί για πολλούς λόγους».
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι το σκηνικό που θα κατασκευάσουμε φέτος να μείνει στη μνήμη των θεατών για χρόνια και ίσως να μην ξεχαστεί ποτέ».
Σε ό,τι αφορά την έκδοση του έργου του σημείωσε ότι «είχα την χαρά και την τιμή ένας πολύ καταξιωμένος εκδοτικός οίκος, η Σύγχρονη Εποχή, όταν πήρε το έργο, παρά το γεγονός ότι δεν εκδίδει θεατρικά έργα και ήταν πολύ επιφυλακτική, μου πρότεινε να το εκδώσει και να το διακινήσει σε όλη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Χαλκιάς, ανέφερε ότι «στοχεύουμε με “το Σύρμα ” να δοθεί μια πρωτοφανής και απρόβλεπτη αίσθηση στα θεατρικά πράγματα της πόλης. Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ μεγάλη υπόθεση είναι ότι αυτό που επιχειρείται με το έργο του Αντώνη Κατσά δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τολμώ να πω σε ένα πανελλήνιο σκηνικό επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι «είναι ένας φοβερός μαθητής ο Αντώνης γιατί δεν άφησε ούτε μια πρόβα εδώ στα 26 χρόνια της Θεατρικής Διαδρομής, αυτοεκπαιδεύτηκε και απέκτησε μια σκηνική εμπειρία και γνώση που αγγίζει τα όρια της δραματουργικής οικονομίας».

Με πληροφορίες από «Σύγχρονη Εποχή» kalamatajournal.gr & messinialive.gr

Ένα ερασιτεχνικό σχήμα ηθοποιών, που αγωνίζεται ενάντια στην υποκουλτούρα, τη μεμψιμοιρία, την ανύπαρκτη κρατική στήριξη. Που αποδεικνύει ότι το λαϊκό θέατρο υπάρχει, παρά τις μύριες δυσκολίες, αφυπνίζει, συγκινεί χιλιάδες θεατές, παράγει πολιτισμό, αμφισβητεί, αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, γεννώντας γόνιμο προβληματισμό. Που προσελκύει εκατοντάδες ανθρώπους φαινομενικά άσχετους με το σανίδι, να δοκιμάσουν, να γίνουν συντελεστές καταθέτοντας ψυχή, χρόνο και κόπο, με μόνη κι ανυπολόγιστη αμοιβή το χειροκρότημα.
Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΚαλαμάταςΗ «Θεατρική Διαδρομή» είναι μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το 1994 από επτά-οκτώ άτομα και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει πολλά έργα, ένα για κάθε χρόνο λειτουργίας της, ενώ παρουσίασε δείγματα της δουλιάς της και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Συμμετείχε σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου (Ιθάκης, Καρδίτσας, Βέροιας) και απέσπασε αρκετά βραβεία (ερμηνείας ερασιτεχνών ηθοποιών του σχήματος, καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, μουσικής, σκηνογραφίας), όπως και άλλες διακρίσεις. Από το σανίδι της έχουν περάσει πολλοί ηθοποιοί, όλοι ερασιτέχνες, και τις παραστάσεις της έχουν παρακολουθήσει, όπως υπολογίζεται, αρκετές χιλιάδες θεατές.
Σήμερα υπάρχει «ετοιμοπόλεμη» μια θεατρική ομάδα πενήντα ατόμων συν μια υποστηρικτική ομάδα από πολλούς άλλους έτοιμους να βοηθήσουν από διάφορα πόστα.


βρείτε μας στο FaceBook βρείτε μας στο twitter