Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», από σήμερα (31/1) στην ΕΡΤ

Ξεκινά σήμερα η προβολή της σειράς «Η ζωή εν τάφω», μεταφορά του ομώνυμου αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη » στη μικρή οθόνη. Μια δουλειά πυο φέρει την υπογραφή του Τάσσου Ψαρρά.

Η «Ζωή εν τάφω» είναι δομημένη ως μια σειρά επιστολών που γράφει από τα χαρακώματα ο εθελοντής λοχίας Αντώνης Κωστούλας προς την αγαπημένη του, τις οποίες και φέρνει στο φως ο συμπολεμιστής του Στράτης Μυριβήλης μετά το τέλος του πολέμου. Ο «πλαστός» ήρωας Κωστούλας, φυσικά, αντικατοπτρίζει τον συγγραφέα και η «πένα» του γίνεται το «ηχείο» για να εκθέσει ο Μυριβήλης τις δικές του εμπειρίες από τα χαρακώματα του μακεδονικού μετώπου, όπου υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στρατής Μυριβήλης (1892-1969) εμφανίστηκε ουσιαστικά στα ελληνικά Γράμματα με το «Ζωή εν Τάφω», ένα από τα καλύτερα έργα που γράφτηκαν για τον πόλεμο.  Έδινε όλη τη φρίκη του πολέμου και σηματοδοτούσε την αρχή της αντιπολεμικής μας λογοτεχνίας. Όμως σταδιακά ολισθαίνει σε όλο και συντηρητικότερες ιδέες, στέκεται εχθρικός στην κοσμοθεωρία των προλετάριων μέχρι που οι ιδέες του άρχισαν να εφάπτονται με αυτές του δικτάτορα Μεταξά. Μετά την Κατοχή κρατά ψηλά τη σημαία του αντικομμουνισμού.

Όσο άλλαζαν οι ιδέες του τόσο άλλαζε και ο ιδεολογικός προσανατολισμός του «Ζωή εν τάφω» μέχρι που έγινε αγνώριστο. Έτσι ο Μυριβήλης μαζί με τον Μ. Καραγάτση («Συνταγματάρχης Λιάπκιν») είναι οι μοναδικοί μάλλον στην ελληνική λογοτεχνία ,οι οποίοι σε μεταγενέστερες εκδόσεις του ίδιου έργου της αλλάζουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του,

Όσον αφορά τον Τάσο Ψαρρά δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπενθυμίζουμε την επιτυχημένη βιογραφική δραματική σειρά «Καρυωτάκης» και η σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς».