Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στρατηγικός «Διάλογος» Ελλάδας-ΗΠΑ

Από την πρώτη μέρα (8 Ιούλη 2019), όταν η ΝΔ διαδέχτηκε τον Συριζα στην κυβέρνηση, ξεκίνησε –παράλληλα με τα μπαράζ στο εσωτερικό μέτωπο (Ν. 4622/19 για το «επιτελικό κράτος», νόμος-σκούπα 4623/19, με αλλαγές –κατάργηση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου, παραπέρα αντιλαϊκή αξιοποίηση της τοπικής διοίκησης κλπ. κλπ. μια  «χειροπιαστή απόδειξη της εντατικής και εποικοδομητικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους «πόσο δυνατή είναι η διμερής σχέση», επιβεβαιώνοντας την «αμοιβαία επιθυμία να βαθύνουν τη συνεργασία τους» σε διάφορα πεδία, όπως στην «Περιφερειακή Συνεργασία, Άμυνα και Ασφάλεια, Εμπόριο και  Επενδύσεις, Ενέργεια και Σχέσεις μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών.

Έτσι άμ‘ έπος – άμ’ έργον σε μόλις τρεις μήνες (7-Οκτ-2019), δημοσιοποιήθηκε ο επικαιροποιημένος «Στρατηγικός Διάλογος» της χώρας μας με την αστερόεσσα με επίσημη βούλα του υπΕξ της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο και υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από διάφορες υπηρεσίες, δεδομένου ότι τα θέματα «άμυνας και ασφάλειας», αποτέλεσαν μικρό μέρος της «μεγάλης εικόνας».
Ήδη –ένα μήνα πριν το ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει την επιχείρηση Defender 2020 (ακολούθησε η 2021) μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις που έχει δει η Ευρώπη εδώ και 10ετίες, δηλώνοντας πως τώρα «θα δοκιμαστεί η πολιτικο-στρατιωτική αντοχή της ηπείρου και της συμμαχίας»ΝΑΤΟ DEF 20

✔️  Defender 2020 στην Ευρώπη, μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις που έχει δει η ήπειρος εδώ και 10ετίες

Οι σύμμαχοι και οι εταίροι είχαν επίσης την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα τους μαζί με τους αμερικανούς στρατιώτες, αυξάνοντας τη λεγόμενη διαλειτουργικότητα  εντός της συμμαχίας (συντονισμός –Interoperability Connecting NATO’s Forces).
Και ενώ δοκιμάστηκε η ικανότητα του στρατού των Η.Π.Α. να προβάλλει τις δυνατότητες παρέμβασης από την αμερικάνικη ήπειρο σε έθνη και κράτη ολόκληρης της Ευρώπης, αναγνωρίστηκε ότι κανένας τους δεν θα πολεμήσει μόνος εναντίον των  επιτιθέμενων στην Ευρώπη – οι ΗΠΑ και οι εταίροι -σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ βέβαια αυτή η από κοινού λειτουργία είναι κρίσιμη αλλά και δύσκολη.
Το «Defender 2020» αποτέλεσε «την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Chris Cavoli.
Η άσκηση θα ελέγξει την ικανότητα του Στρατού να μεταφέρει τη στρατιωτική ισχύ από τα «φρούρια στα λιμάνια ΗΠΑ» και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά λιμάνια και από εκεί σε επιχειρησιακές περιοχές σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας , των χωρών της Βαλτικής, τις σκανδιναβικές χώρες, της Γεωργίας και πολλών άλλων – δήλωσε ο Cavoli.
σσ. Αφορά την τακτική «fort-to-port phase»
Στον στρατό που εδρεύει κυρίως στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ (CONUS), τα καθήκοντα ανάπτυξης αρχίζουν με την ικανότητα να προβάλλουν ισχύ μάχης από τα «φρούρια» – forts  σε καθορισμένα στρατηγικά θαλάσσια λιμάνια.
Ο στρατός ορίζει διάφορες θέσεις-κλειδιά (οχυρά και αποθήκες) που διατηρούν επαρκή υποδομή ανάπτυξης και συνδεσιμότητα με τα εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και αυτές οι τοποθεσίες λειτουργούν ως πλατφόρμες προβολής της ισχύος του.Defense and Security Defender1

Lt. Gen. J.T. ThomsonAllied Land Command Izmir | Turkey: «Κάνουμε πραγματικά συλλογική άμυνα και το τονίζω συλλογική, όχι απλά ένα ή δύο έθνη», είπε. Αυτό είναι το δικό μας “fort-to-port».
Βασικό στοιχείο για το ΝΑΤΟ είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της στρατιωτικής κινητικότητας και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επί μέρους χωρών και αυτές είναι και οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Κατά τη διάρκεια των «Defender» (2020,2021 και έπεται συνέχεια), οι συμμετέχοντες μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού και στρατευμάτων σε διάφορες χώρες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της ηπείρου. Η προσπάθεια δοκιμάζει σε βάθος τις υποδομές και τις πολιτικές των συνόρων. Οι δυνάμεις θα πρέπει να διασχίζουν κράτη μέλη της ΕΕ και έθνη που δεν ανήκουν στον οργανισμό, όπως η Νορβηγία.
Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να το εφαρμόσουμε σε κάθε επίπεδο μεραρχίας, σώματος στρατειάς και joint task force (σσ. ad hoc στρατιωτικός σχηματισμός κοινών | πολλαπλών υπηρεσιών), κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν πολύτιμη εμπειρία και τη σωστή οπτική (σσ. good azimuth) για τη μελλοντική μας προοπτική

Με πληροφορίες από το επίσημο site του ΝΑΤΟ + NATO Topics & τα defence-blog & defensenews.com <| 1 |> & <| 2 |>
Δείτε και Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για τους «κοινούς στρατηγικούς στόχους» στην περιοχή

Defense and Security Defender2Η κοινή ανακοίνωση Ελλάδας και ΗΠΑ

(σσ. αφορά την επικαιροποιημένη, επί ΝΔ του Οκτ-2019, σε συνέχεια της επί Συριζα που ξεκίνησε στα τέλη του 2018)
«Το ευρύ φάσμα της συνεργασίας που διέπει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τέθηκε επί τάπητος στον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την έναρξη του οποίου εγκαινίασαν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.
Με εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες, ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος καταδεικνύει, όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, «την εντατική και εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών» τονίζεται «η δύναμη των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να εμβαθύνουν σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς».
Δείτε Strategic Dialogue Greece October-7-2019 Nikos_Dendias & U.S. Secretary of State Michael_Pompeo.pdf

Περιφερειακή συνεργασία

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινές απόψεις για την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές σημείωσαν το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στα ευρωπαϊκά και διατλαντικά θεσμικά όργανα. Επιπλέον, αναγνώρισαν ότι οι καλές σχέσεις γειτονίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι καθοριστικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Επισημαίνεται ότι οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμβιβασμού και συμφιλίωσης, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και τονίστηκε η σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη. Σημειώνοντας τη σημασία που έχει η ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, οι δύο πλευρές σημείωσαν τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, καταγράφηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για τα θέματα της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για μια γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχή που έχει επανεμφανιστεί δυναμικά στη διεθνή σκηνή και ως εκ τούτου παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στον οικονομικό και στον ενεργειακό τομέα. Η Ελληνική πλευρά ανέλυσε το πως οι τριμερείς της συμπράξεις στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής και σημείωσαν με ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που εντείνουν την ένταση, καθώς και την κακοπροαίρετη (σσ. malign influence) επιρροή στην περιοχή. Συνεχίζοντας, οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήριας αρχής στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Για αυτό τον σκοπό, εξέφρασαν την προσήλωση τους στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο δρομολογήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, δεδομένου ότι αυτή η εταιρική σχέση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την στήριξη τους για την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative) και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά-Νότου της Ευρώπης.

Άμυνα και Ασφάλεια

Όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Για το σκοπό αυτό, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέχισε να εκπληρώνει την νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ και ενθάρρυναν τη χώρα μας να κατανείμει τουλάχιστον το 20% των αμυντικών της δαπανών σε πρωταρχικής σημασίας εξοπλισμό.
Αναφορικά με την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, σημειώνεται ότι «αντικατοπτρίζει τη περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο εθνών και της περιφερειακής σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τον πρόσφατο αυξημένο ρυθμό των διμερών ασκήσεων και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να εξελίσσουν την πολύπλευρη αμυντική τους σχέση προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας».

Ενέργεια

Με βασικό ζητούμενο την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν ότι ο στόχος της ενεργειακής διαφοροποίησης εξακολουθεί να αποτελεί κοινή προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκαν οι πρώτες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και εκφράστηκε η ετοιμότητα για τη στήριξη μελλοντικών έργων υποδομής που θα ενισχύσουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και προμηθειών και στην επέκταση της περιφερειακής διασυνδετικότητας. Ένα σχέδιο στο οποίο άλλωστε εντάσσεται και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφορικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνεται ότι «οι ελληνικές και αμερικανικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την πρόοδο του αγωγού Trans-Adriatic (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει ευκαιρίες για την περαιτέρω διεύρυνση των ενεργειακών δικτύων με τους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η ανακάλυψη και μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να συμβάλει ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση της ενέργειας. Συνεχίζοντας, οι δύο πλευρές σημείωσαν τα αποτελέσματα του διαλόγου 3+1 για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών για την παροχή στήριξης στα ενεργειακά σχέδια και την ενθάρρυνση των απαραίτητων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο σκέλος της ενεργειακής ατζέντας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει την ενεργειακή της υποδομή. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ρόλο του φυσικού αέριου ως ένα καύσιμο που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση δυνητικών ενεργειακών πόρων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρότησαν την κοινοβουλευτική έγκριση για τα δικαιώματα εξερεύνησης σε δύο blocks (σσ. «οικόπεδα») της Κρήτης, σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει και μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία».Defense and Security Defender3

Εμπόριο και Επενδύσεις

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη δυναμική που παρουσιάζεται για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο, με έναν διευρυνόμενο ρόλο ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο στην περιοχή και επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα της για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις σε διάφορους τομείς και, ειδικότερα, για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω δύο νέων κέντρων καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα που δρομολογήθηκαν από εταιρείες των ΗΠΑ».

Όπως σημειώθηκε, οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν τον Στρατηγικό Διάλογο για να συζητήσουν συγκεκριμένους τομείς που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας για την ενίσχυση της προστασίας και της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, καθώς αναπτύσσει μια διαδικασία ελέγχου των επενδύσεων και μηχανισμούς για την κρίσιμη υποδομή της.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης για να προωθήσουν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της ομάδας εργασίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η πληροφορική, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και οι υποδομές.
Η ομάδα εργασίας σκοπεύει επίσης να αντιμετωπίσει τις εμπορικές προκλήσεις, να συζητήσει τις ευκαιρίες δημόσιων διαγωνισμών στην Ελλάδα, καθώς και να διερευνήσει τρόπους για να καταστήσει τις ελληνικές εταιρείες ενήμερες σχετικά με ευκαιρίες στην αγορά των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων και των λιμανιών, όπως στην Ελευσίνα και στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις των αμερικανικών εταιρειών των ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σημείωσαν επίσης με χαρά το ενδιαφέρον που εξέφρασαν δύο εταιρείες των ΗΠΑ για τις άδειες καζίνο στο πλαίσιο της επένδυσης που θα γίνει στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

Σχέσεις μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών

Οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν ότι η περαιτέρω ενίσχυση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της διμερούς σχέσης. Αναγνώρισαν κοινά επιτεύγματα από το Στρατηγικό Διάλογο του 2018 (σσ. επί Σύριζα) που αύξησαν την αμοιβαία κατανόηση και οδήγησαν σε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των μουσείων, καθώς και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι ξανάρχισε να συμβάλει στο πρόγραμμα Fulbright και ενθάρρυναν τις συνεχιζόμενες μελλοντικές συνεισφορές σε αυτό το βασικό πρόγραμμα.
Οι δύο κυβερνήσεις προσδιόρισαν περαιτέρω τομείς εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού για συμμετοχή των ΗΠΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του 2021 και την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών μουσείων και να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία διευκολύνοντας την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Επιστημών και Τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα προτίθεται να αξιοποιήσει την επιτυχημένη προηγούμενη συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, διασφαλίζοντας την κύρωση της Ανανέωσης του Μνημονίου Συμφωνίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του 2016.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο καταγράφηκε πρόοδο είναι η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Μνημείων του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή αρχείων. Μάλιστα οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη πρόθεσή τους να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την ανάκτηση προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε Εβραίους πρόσφυγες από το ναυάγιο της Αθήνας του 1946.
Τέλος, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με το πλαίσιο εφαρμογής των διμερών συμφωνιών τους και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, με στόχο τον εντοπισμό περαιτέρω τομέων εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας.
|-              σσ. οι επισημάνσεις (bold) δικές μας

Σεπτέμβρης 2020: το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμηνύει πως «ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».
Να σημειωθεί πως το ταξίδι Πομπέο στην Ελλάδα εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο επαφών στην περιοχή, καθώς μετέβη και σε Ιταλία, Βατικανό Κροατία κά., ενώ κατέφθασε μόλις δυο βδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας που θα λειτουργεί στην Κύπρο, αλλά «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και διαμήνυσε ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία, καθώς έθνη που δεν μοιράζονται τις κοινές μας αξίες προσπαθούν να αποκτήσουν νέα πατήματα στην περιοχή».

ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ειρήνη στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ
(…)
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο».

Μάρτης 2021 ΚΚΕ: «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που ελλιμενίζεται στο “Περλ Χάρμπορ” της Μεσογείου, στο οποίο έχει εξελιχθεί η Σούδα, αποτελεί ένα ακόμη “σύμβολο” της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα και επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πραγματικός στόχος αυτής της εμπλοκής είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και όχι του ελληνικού λαού.


PDF Logo

Strategic Dialogue Greece October-7-2019 Nikos_Dendias & U.S. Secretary of State Michael_Pompeo

Ξεκίνησε η ναυαρχίδα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ «STEADFAST DEFENDER 2021»

Στις 6 Μαΐου έγινε η επίσημη έναρξη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «STEADFAST DEFENDER 2021» (σταθερός υπερασπιστής 21) ή οποία συσχετίζεται με την άσκηση του αμερικανικού στρατού: «DEFENDER EUROPE 21» και αποτελεί την ναυαρχίδα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ για φέτος.
Με 9.000 συμμετοχές από 20 νατοϊκά και εταιρικά κράτη από την Αμερική και την Ευρώπη η «STEADFAST DEFENDER 2021» έχει σκοπό να αυξήσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων και να εξασκηθούν στην στρατιωτική κινητικότητα διαμέσου της Ευρώπης.
Στην άσκηση συμμετέχουν οι χώρες – νατοϊκοί εταίροι Φιλανδία και Σουηδία.
Ο σκοπός και το μέγεθος της άσκησης θα δοκιμάσει την δυνατότητα του ΝΑΤΟ να μετακινήσει πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις, εξοπλισμό και εφόδια διαμέσου του Ατλαντικού και της Ευρωπαϊκής ηπείρου προς τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.STEADFAST DEFENDER 2021

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:
Φάση 1η: Εξασφάλιση στρατηγικών θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας / Διατλαντική ενίσχυση δυνάμεων
Η πρώτη Φάση, εστιάζει στην ταχεία ενίσχυση ευρωπαϊκών συμμάχων με δυνάμεις από την βόρεια Αμερική. Την ευθύνη αυτής της φάσης θα έχει η νεοιδρυθείσα, για αποστολές αυτού του είδους,  Διακλαδική διοίκηση δυνάμεων του Νόρφολκ. Θα περιλαμβάνει πραγματική ναυτική άσκηση καθώς και ημέρα υψηλών καλεσμένων και ΜΜΕ στην Λισαβώνα της Πορτογαλίας.
Φάση 2η: Αποκατάσταση πλήρους ικανότητας στην περιοχή ευθύνης του Ανώτατου συμμαχικού διοικητή Ευρώπης (SACEUR) / μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων/ ανάπτυξη της Δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ ( NATO Response Force – NRF). Κατά τη φάση αυτή η προσπάθεια θα εστιαστεί στην ταχεία μεταφορά των βορειοαμερικανικών ενισχύσεων προς τις θέσεις της ασκήσεως. Στη φάση αυτή κυρίως εμπλέκεται η, επίσης νεοιδρυθείσα, Διακλαδική διοίκηση υποστήριξης και ενίσχυσης (Joint Support and Enabling Command), ώστε να διεξάγει την κίνηση των στρατευμάτων διαμέσου της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το αποκορύφωμα της φάσης Β΄, θα είναι η συμμετοχή της Διακλαδικής δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) υπό την διοίκηση της Τουρκίας στην άσκηση  της Διακλαδικής διοίκησης Νεάπολης «Noble Jump» που θα διεξαχθεί στην Ρουμανία.
Φάση 3η: Επιπρόσθετη πολυεθνική εκπαίδευση
Κλείνοντας την άσκηση «STEADFAST DEFENDER 2021» οι στρατιωτικές δυνάμεις νατοϊκών και εταιρικών χωρών θα συμμετάσχουν σε διάφορες ασκήσεις συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης «Saber Guardian» στην Ρουμανία με επικεφαλής κράτος τις ΗΠΑ. Η φάση αυτή περιλαμβάνει και επιχειρήσεις επαναπατρισμού των στρατευμάτων που μετακινήθηκαν.

Εξασφάλιση «Στρατιωτικής Κινητικότητας» στον Ατλαντικό και στην Ευρώπη

Κατά την πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφασίστηκε, μετά από πρόταση του ΝΑΤΟ, η εφαρμογή κοινού προγράμματος των χωρών της ΕΕ με σκοπό την επιτάχυνση στο έδαφος των χωρών της ΕΕ, των μετακινήσεων στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Οι μετακινήσεις των στρατευμάτων θα είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).
Όπως αναφέρεται και σε προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ, το σχέδιο της στρατιωτικής κινητικότητας της PESCO είναι μια στρατηγική πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδα χωρών, την ταχεία και απρόσκοπτη μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε όλη την ΕΕ, σιδηροδρομικώς, οδικώς, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.
Είναι αυτό που τις τελευταίες μέρες συμβαίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο αεροδρόμιο της Λάρισας ή στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, όπου στα πλαίσια της  «Defender Europe 21» αποβιβάστηκαν χιλιάδες στρατεύματα, στρατιωτικό υλικό, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη».
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες 11-12 Ιουλίου 2018, ξεκαθαρίζεται ότι τα κράτη – μέλη θα συνεχίσουν τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές τους δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στις ανάγκες και τα προτάγματα του ΝΑΤΟ.

Δημιουργούνται δύο νέες διοικήσεις, μια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ που θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση ότι οι θαλάσσιες γραμμές μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής παραμένουν ελεύθερες και ασφαλείς και μια στη Γερμανία για να εξασφαλίσει την υλικοτεχνική υποστήριξη και την επίσης γρήγορη μετακίνηση ανατολικά, στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Την ίδια εποχή, η ΕΕ ανέλαβε να βάλει τάξη στην ταχεία μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς προβλήματα στις υποδομές (τραίνα, δρόμους, γέφυρες) αλλά και με τις διαδικασίες στα σύνορα των χωρών (νομικά, τελωνειακά ζητήματα).

Πηγή – πληροφορίες – περισσότερα εδώ