Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα»

Το «Από Μηχανής Θέατρο»φιλοξενεί την παράσταση του Θανάση Σαράντου«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» για 10 μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη στις 18.00. Ο λόγος του Μακρυγιάννη παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή, με συνοδεία νέυ, ταμπουρά και λαούτου, ζωντανά επί σκηνής από την Σύλβια Κουτρούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Απομνημονεύματα» παρουσιάστηκαν ως μετάκληση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβρη – με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του στρατηγού Μακρυγιάννη – με μεγάλη επιτυχία. Με επιτυχία παρουσιάστηκε επίσης στην Αθήνα (Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», θέατρο «Αλκμήνη», θέατρο «Βαφείο»), την Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο, Λιθογραφείο), τη Λάρισα (Θεσσαλικό Θέατρο), τη Σαντορίνη, αλλά και τη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη Νεοελληνική Γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Στο τέλος της παράστασης, ένας διαφορετικός καλεσμένος συζητά με τους συντελεστές και το κοινό για το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη και τη σημασία των «Απομνημονευμάτων» σήμερα.

Αυτή την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, προσκεκλημένος είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70, ο Γ. Μαρκόπουλος υλοποιεί το μουσικό του όραμα, καταθέτοντας μουσικά έργα που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού. Αναζητώντας φιλοσοφικά τη βαθύτερη ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, συνθέτει μουσικά έργα που ήρθαν και επιβλήθηκαν ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της ελληνικής μουσικής και δημιούργησαν μια νέα κίνηση για την τέχνη και τη χρησιμότητά της.

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία – Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Μουσική επιμέλεια, συνοδεία επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο). Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης.

Κάθε Τετάρτη: 18:00
Τελευταία παράσταση: Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018

Τιμή εισιτηρίου: 13€ Κανονικό || 10€ Μειωμένο (άνεργοι, άνω των 65, φοιτητικό, ΑμεΑ) || 10€ Ομαδικό (πάνω από 20 άτομα)