Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στην Στοκχόλμη και στην Νορβηγία αυξάνουν την ανασφάλεια στο λαό αλλά ευνοούν τις μπίζνες

   Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Με τα σωστά τους σε τέσσερις συνοικίες στο μέσον της Στοκχόλμης, ξεκινούν στρατιωτική άσκηση μέσα στα σπίτια του κόσμου που θα κρατήσει 2 εβδομάδες. 400-500 στρατιώτες θα πυροβολούν με άσφαιρα πυρά αλλά με πραγματικό ήχο πυροβολισμού. Στρατιωτικά οχήματα και άρματα θα είναι ακροβολισμένα σε κεντρικά σημεία της Στοκχόλμης, ακόμη και έξω από το Δημαρχείο. Η άσκηση που λέγεται Terminus 18 περιλαμβάνει σχέδιο απώθησης του “εισβολέα” σε περίπτωση πολέμου.

-Είναι υποχρεωσή μας να υπερασπιστούμε την Στοκχόλμη σε περίπτωση κρίσης, δηλώνει η υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του στρατού Paula Levänen και η Στρατιωτική διοίκηση. Θα ενημερώσουμε τους κατοίκους να μην παραβιάζουν τα οδοφράγματα για την δική τους ασφάλεια.

-Οι αντιδράσεις ποικίλουν, συνεχίζει, από το τι ωραία που θα δούμε στρατιώτες μέχρι μεγάλη ανησυχία. Δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν στρατιώτες, παραδέχεται.

-Ακόμη και να υπάρχει πιθανότητα δεχθεί επίθεση η Σουηδία, αυτού του είδους οι ασκήσεις μέσα στο κατοικημένο περιβάλλον τρομοκρατούν τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και ανθρώπους με τραυματικές εμπειρίες από πολέμους και συγκρούσεις. Αν το συνδιάσουμε και με την μπροσούρα που μοιράστηκε σε 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με οδηγίες σε περίπτωση πολέμου τότε η ανησυχία και η ανασφάλεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για μια επίθεση, δηλώνει η Agnes Hellström,πρόεδρος της επιτροπής ειρήνης.

nato stockholm1

Δεν είναι όμως η μοναδική άσκηση που συμμετέχει η Σουηδία. Στις 25 του μηνός αρχίζει η μεγάλη Νατοική άσκηση Trident Juncture 18 που γίνεται στην Νορβηγία με 40.000 στρατό από όλες τις χώρες και την Ελλάδα, αεροπλάνα, άρματα μάχης και κάθε είδους εξοπλισμό. Ειναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ απο την ανατροπή του σοσιαλισμού. Η Σουηδία συμμετέχει με 2200 στρατιώτες, ναύτες και αξιωματικούς. Η άσκηση όσο αφορά την στρατιωτική πλευρά θα κρατήσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Από τις 14 μέχρι τις 23 θα γίνει και το δεύτερο μέρος που έχει ,την ετοιμότητα της στρατιωτικής ηγεσίας, σαν αντικείμενο. 750 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες, 80 εκ. ευρώ θα κοστίσει η Νατοική επίδειξη δυνάμεως, πολύ κοντά στα Ρώσικα σύνορα. 700 από τους στρατιώτες, Αμερικάνοι φυσικά, θα μείνουν σαν μόνιμη δύναμη στην Νορβηγία μετά το πέρας της άσκησης.

-Η άσκηση θα αυξήσει την ικανότητα μας να υπερασπιστούμε την Σουηδία,την εθνική μας ικανότητα, και δυναμώνει την συνεργασία με την Φιλανδία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία και το ΝΑΤΟ, γράφει στην ιστοσελίδα της η στρατιωτική ηγεσία.

Το ότι ταυτόχρονα η Ρωσία ετοιμάζει τα δικά της αντίμετρα και απλώνει και αυτή με την σειρά της τα δικά της οπλικά συστήματα και τα στρατεύματα εναντίον του εχθρού που είναι πιά και η Σουηδία δεν περνά από το μυαλό της Σουηδικής πλευράς. Και αν περνά θυσιάζεται από το συμφέρον της Σουηδικής πολεμικής βιομηχανίας οπλικών συστημάτων που εφοδιάζει η SAAB και η Bofors το ΝΑΤΟ. Όπως και η Eriksson που προμηθεύει τηλεοπτικό υλικό μεγάλης ευκρίνειας στα Νατοικά στρατεύματα. Γιαυτό και η Σουηδία με την σειρά της παρήγγειλε Αμερικάνικα αντιπυραυλικά Patriots για προστασία.

Όλα τα υπόλοιπα για εχθρούς, κινδύνους, εισβολές, ετοιμότητες και τα λοιπά είναι προφάσεις για τρομοκράτηση του λαού να δεχτεί την συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για την επέκταση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και για μπίζνες δισεκατομμυρίων.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία