Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Συνελήφθη η πολιτική ηγεσία της χώρας

Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στη Μιανμάρ, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το νέο κοινοβούλιο της χώρας, που αναδείχθηκε στις εκλογές του Νοέμβρη.

Ο στρατός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες και ανακοίνωσε ότι την εξουσία αναλαμβάνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου Ουίν Μιντ και κορυφαίων στελεχών του κόμματός της, του κυβερνώντος «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία».

Ο στρατός υποστήριξε ότι η επιβολή πραξικοπήματος ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της «σταθερότητας» της Μιανμάρ, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου των ενόπλων δυνάμεων. Οι πραξικοπηματίες κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν φρόντισε να διορθωθούν οι «τεράστιες παρατυπίες» που κατ’ αυτούς αμαύρωσαν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι υποστήριξε πως κατήγαγε συντριπτική νίκη.

Λίγο αργότερα, ο στρατός δήλωσε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κάλεσε τους πολίτες να μην αποδεχθούν το πραξικόπημα και να διαδηλώσουν εναντίον των στρατιωτικών, ενώ την  «μεγάλη ανησυχία» του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.