Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκαλυμμένη παρέμβαση των ΗΠΑ στην Νικαράγουα. Η επανάσταση των Σαντινίστας δεν ήρθε ποτέ παρά την νίκη τους.

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις τέσσερις το πρωί της 8 Ιουνίου δύο φορτηγάκια γεμάτα μασκοφόρους οπλισμένους με πιστόλια, εμπρηστικές βόμβες και μπαζούκας έφτασαν έξω απο τον επίσημο κρατικό ραδιοσταθμό Radio Nicaragua και τον πυρπόλησαν. Οι δύο φύλακες και η βραδινή βάρδια του Σταθμού δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει.

Ήταν ο δεύτερος σταθμός που πυρπολείται απο τους “διαμαρτυρόμενους”. Ο πρώτος ´Tu Nuerva Radio Ya ήταν ιδιωτικός, φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση του Ορτέγκα.

Nica_RadioNicaragua_efter_terroristattack

 

Οι πυρπολήσεις, η βία που έχει κοστίσει από τον Απρίλιο μέχρι τώρα κοντά 140 νεκρούς, τα μπλόκα, η διάλυση της χώρας συνεχίζεται. Εικόνες που θυμίζουν την κατάσταση στην Ουκρανία πριν επικρατήσουν ολοκληρωτικά οι «διαμαρτυρόμενοι» μαζί με τους φασίστες. Έχουν καταγραφεί οι επαφές που είχαν διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι αρχηγοί της νεολαίας στην Νικαράγουα, πριν τα επεισόδια, με στελέχη και γερουσιαστές Αμερικάνους όπως τον ακροδεξιό Marco Rubio, κουβανέζικης καταγωγής και τον Eliana Ros Lehtinen φίλο του πράκτορα της CIA Luis Posada Carriles που έβαλε την βόμβα στο κουβανέζικο αεροπλάνο στα νησιά Barbados το 1976 με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 73 άνθρωποι.

Καταστολή μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας ή αποσταθεροποίηση από ξένους στηριζόμενη;

Νικαράγουα: Καταστολή μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας ή αποσταθεροποίηση στηριζόμενη από ξένους;

Είναι εμφανής η εμπλοκή των ΗΠΑ στην ενίσχυση και οργάνωση των επεισοδίων. Στις 24 Μαρτίου το Κονγκρεσο αποφάσισε να εγκρίνει 10 εκατομμύρια δολλάρια για ενίσχυση της «κοινωνίας των πολιτών» στην Νικαράγουα που θα επαναφέρει, σύμφωνα με την απόφαση, την Νικαράγουα στον δρόμο του «δικαίου». Στις 18 Απριλίου άρχισαν τα επεισόδια.

Η σοσιαδημοκράτικη διαχείρηση του Ορτέγκα έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στον λαό της Νικαράγουα. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση για την αλλαγή στις συντάξεις. Δεν είναι όμως αυτό η αιτία της παρέμβασης των ΗΠΑ σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο πλούτο κιας επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά αλλους αναλυτές είναι η αφορμή για τις ΗΠΑ να στερήσουν συμμάχους απο την Βενεζουέλα που έχει ιδιαίτερες συμφωνίες με τον Ορτέγκα. Άλλοι ερμηνεύουν την παρέμβαση σαν επίδειξη δύναμης του Τραμπ. Η επιθετική φύση του ιμπεριαλισμού είναι η αιτία και οι εσωτερικές αδυναμίες του λαικού κινήματος στην Νικαράγουα δίνουν την ευκαιρία για παρέμβαση.

Το σίγουρο είναι ότι ο ηρωικός λαός των Σαντινίστας που νίκησε πριν τριάντα και χρόνια τους Κόντρας και τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό βλέπει την ζωή του να χειροτερεύει και να γίνεται στόχος των ιμπεριαλιστικών επιβουλεύσεων χωρίς μια ηγεσία που να βάζει καθαρά θέμα εξουσίας για τους εργαζόμενους ενώ στα λόγια μιλάει για επανάσταση. Μιά ηγεσία που άγεται και φέρεται γύρω από συμβιβασμούς και είναι βουτηγμένη στην διαφθορά μακριά από τα προβλήματα του λαού της.

santinistas

Μια ηγεσία που επί Ομπάμα είχε στηθεί στην σειρά για να πάρει δάνεια από τις αμερικάνικες αρχές έναντι υποχωρήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και στα αμερικάνικα μονοπώλια για ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων.

Μια ηγεσία που σχεδιάζει με Κινέζους επιχειρηματίες να ανοίξει δεύτερο κανάλι από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό ωκεανό, σαν του Παναμά, καταστρέφοντας την παραγωγή και το περιβάλλον όλης της χώρας.

Μιά ηγεσία που πήρε πίσω την απόφαση για τις συντάξεις αφού συμβουλεύτηκε ο Ορτέγκα τους θρησκευτικούς ηγέτες-καρδινάλιους της χώρας (!) σε κλειστή σύσκεψη.

Η συμπαράσταση και η διεθνιστική αλληλεγγύη που έδειξε το ελληνικό λαικό κίνημα στον αγώνα των Σαντινίστας ειναι γνωστή. Με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες ενάντια στην επέμβαση του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αλλά και έμπρακτα με τους εκατοντάδες Κνίτες και άλλους προοδευτικούς νέους που μάζεψαν καφέ δίπλα στα παιδία των μαχών με κίνδυνο της ζωής τους. Η Επανάσταση των Σαντινίστας όμως χωρίς επαναστατική ηγεσία και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα πάει χαμένη.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μετάβαση στο περιεχόμενο