Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκλονιστικές φωτό και βίντεο από την τραγική προσπάθεια διάσωσης στη Μεσόγειο — 34 νεκροί

Του­λά­χι­στον 34 μετα­νά­στες πνί­γη­καν σήμε­ρα, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους ήταν πολύ μικρά παι­διά, αφού έπε­σαν στη θάλασ­σα από υπερ­φορ­τω­μέ­νο πλε­ού­με­νο στα ανοι­κτά της Λιβύ­ης, ανα­κοί­νω­σαν η ιτα­λι­κή ακτο­φυ­λα­κή και ο υπεύ­θυ­νος ενός σκά­φους ανθρω­πι­στι­κής αρω­γής που βρί­σκε­ται στην περιο­χή, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι προ­σπά­θειες για τη διά­σω­ση περί­που 1.700 ανθρώ­πων που βρί­σκο­νταν πάνω σε 15 σκάφη.

prosfuges7

Η ιτα­λι­κή ακτο­φυ­λα­κή, που συντο­νί­ζει τις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης στην κεντρι­κή Μεσό­γειο, έκα­νε λόγο στο τέλος του πρω­ι­νού για του­λά­χι­στον 20 πτώ­μα­τα, ενώ ο Κρις Κατρα­μπό­ουν, συνι­δρυ­τής της μαλ­τέ­ζι­κης μκο MOAS που βρί­σκε­ται επί τόπου, είπε ότι η οργά­νω­ση έχει ήδη ανα­σύ­ρει 34 πτώματα.


 

Η ακτο­φυ­λα­κή κάλε­σε και άλλα σκά­φη να βοη­θή­σουν στη διά­σω­ση, λέγο­ντας πως περί­που 1.700 άνθρω­ποι συνω­στί­ζο­νταν σε περί­που 15 πλεούμενα.

prosfuges

«Οι περισ­σό­τε­ροι ήσαν πολύ μικρά παι­διά», έγρα­ψε ο Κατρα­μπό­ουν στο Twitter, αναρ­τώ­ντας φωτο­γρα­φί­ες που δεί­χνουν δεκά­δες μετα­νά­στες να καλούν σε βοή­θεια μέσα στο νερό και πολ­λούς λευ­κούς σάκους με ανθρώ­πι­νες σορούς στο νεκροτομείο.

prosfuges5

Οι μετα­νά­στες βρί­σκο­νταν σ’ ένα ξύλι­νο πλε­ού­με­νο στο οποίο επέ­βαι­ναν εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι σε από­στα­ση περί­που 20 ναυ­τι­κών μιλί­ων στα ανοι­κτά της Ζουά­ρα, που βρί­σκε­ται 100 χιλιό­με­τρα δυτι­κά της Τρίπολης.

prosfuges4

Ενώ το πλή­ρω­μα του πλοί­ου Phoenix, που έχει ναυ­λω­θεί από τη MOAS, είχε αρχί­σει να δια­νέ­μει σωσί­βια, μεγά­λο μέρος των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νταν πάνω στη γέφυ­ρα του πλε­ού­με­νου έπε­σαν στο νερό, πιθα­νόν εξαι­τί­ας ενός κύματος.

«Δεν είναι σκη­νή από ται­νία φρί­κης, είναι μια πραγ­μα­τι­κή τρα­γω­δία που εκτυ­λίσ­σε­ται σήμε­ρα στις πύλες της Ευρώ­πης», έγρα­ψε στο Twitter ο Κατρα­μπό­ουν, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν πάνω στο Phoenix.

Με τη βοή­θεια ενός σκά­φους της ιτα­λι­κής ακτο­φυ­λα­κής και πολ­λών εμπο­ρι­κών πλοί­ων, οι δια­σώ­στες προ­σπά­θη­σαν να περι­συλ­λέ­ξουν όσο περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους μπο­ρού­σαν. Ένα στρα­τιω­τι­κό αερο­πλά­νο έρι­ξε στη θάλασ­σα σωστι­κές λέμ­βους ενώ ένα ελι­κό­πτε­ρο υπε­ρί­πτα­το της περιο­χής στην προ­σπά­θεια να ανα­σύ­ρει επι­ζώ­ντες και σορούς.

Τα σωστι­κά συνερ­γεία χρειά­στη­κε εξάλ­λου να παρα­βιά­σουν τους σύρ­τες που κρα­τού­σαν κλει­δα­μπα­ρω­μέ­νους εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες στα αμπά­ρια του πλεούμενου.

Περισ­σό­τε­ροι από 1.250 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 στο πιο επι­κίν­δυ­νο στον κόσμο πέρα­σμα που χρη­σι­μο­ποιούν οι μετα­νά­στες οι οποί­οι δια­φεύ­γουν από τη φτώ­χεια και τον πόλε­μο στην Αφρι­κή και στη Μέση Ανα­το­λή, σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ)

prosfuges3

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα περισ­σό­τε­ροι από 7.000 μετα­νά­στες δια­σώ­θη­καν από επι­κίν­δυ­να πλε­ού­με­να σε διε­θνή ύδα­τα ανοι­κτά των δυτι­κών ακτών της Λιβύ­ης, όπου δια­κι­νη­τές ανθρώ­πων δρουν ατιμώρητοι.

Παρά τις προ­σπά­θειες της Ιτα­λί­ας και της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης να ενι­σχύ­σουν την εδρεύ­ου­σα στην Τρί­πο­λη ακτο­φυ­λα­κή και να παρά­σχουν στην υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από τον ΟΗΕ κυβέρ­νη­ση εκπαί­δευ­ση και εξο­πλι­σμό, προ­κει­μέ­νου να κατα­πο­λε­μη­θεί η δια­κί­νη­ση ανθρώ­πων, φέτος κατα­γρά­φο­νται αφί­ξεις μετα­να­στών χωρίς ιστο­ρι­κό προηγούμενο.

Περισ­σό­τε­ροι από 50.000 μετα­νά­στες έχουν δια­σω­θεί μέχρι τώρα στη θάλασ­σα και έχουν μετα­φερ­θεί στην Ιτα­λία, μια αύξη­ση κατά 46% σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη περί­ο­δο πέρυ­σι, ανέ­φε­ρε αυτή την εβδο­μά­δα το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

prosfuges3

Οι περισ­σό­τε­ρες δια­σώ­σεις γίνο­νται μόλις στο όριο των 12 μιλί­ων που χωρί­ζει τη λιβυ­κή επι­κρά­τεια από τα διε­θνή ύδατα.

Είναι μια πολυ­σύ­χνα­στη θαλάσ­σια έκτα­ση όπου επι­χει­ρούν ανθρω­πι­στι­κά σκά­φη, η λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή, ακό­μη και απορ­ριμ­μα­το­συλ­λέ­κτες που ελπί­ζουν να περι­μα­ζέ­ψουν εγκα­τα­λειμ­μέ­νες βάρ­κες μετα­να­στών και τις μηχα­νές τους.

prosfuges2

Η λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή εξα­πέ­λυ­σε χθες Τρί­τη πυρά καθώς μη κυβερ­νη­τι­κά σκά­φη πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δια­σώ­σεις εκεί κοντά, ανέ­φε­ρε στη σελί­δα της στο Facebook η ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση Jugend Rettet, που δια­χει­ρί­ζε­ται το σκά­φος διά­σω­σης Iuventa.

prosfuges1

Οι πυρο­βο­λι­σμοί είχαν ως απο­τέ­λε­σμα περί­που 100 μετα­νά­στες να πηδή­ξουν στη θάλασ­σα και να κολυ­μπή­σουν προς τα ανθρω­πι­στι­κά πλοιά­ρια. Δεν είναι σαφές αν σημειώ­θη­καν θάνα­τοι ή τραυ­μα­τι­σμοί. Οι Λίβυοι ρυμούλ­κη­σαν στη συνέ­χεια δύο μετα­να­στευ­τι­κά σκά­φη πίσω στην ακτή, ενώ ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις επι­βί­βα­σαν περισ­σό­τε­ρους από 1.000 μετα­νά­στες στα σκά­φη τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο