Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγχαρητήρια Μπάιντεν στον νεο πρόεδρο της Χιλής Γκ. Μπόριτς

Τα «συγχαρητήρια» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχθηκε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 35χρονο σοσιαλδημοκράτη ηγέτη της Χιλής συγχαίροντάς τον για τη νίκη του, ενώ εκθείασε τις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην χώρα ως ένα ισχυρό παράδειγμα για την περιοχή».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην… κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ-Χιλής για την προώθηση μιας πράσινης και δίκαιης ανάκαμψης από την πανδημία του COVID-19 και για την αντιμετώπιση της απειλής που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγχαρητήριά τους στον Γκ. Μπόριτς για την εκλογή του πρόσφεραν τόσο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί από την Ευρώπη (Μπορέλ, Κόρμπιν, κλπ) όσο και αντιδραστικές-φιλοαμερικάνικες δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπηματία, αχυράνθρωπου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό.

Προεκλογικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου του Μπόριτς είχε χαρακτηρίσει «δικτατορίες» τις κυβερνήσεις σε Κούβα και Βενεζουέλα, υιοθετώντας ουσιαστικά την αντικομμουνιστική ρητορική των ΗΠΑ-ΕΕ.

Χιλή: Η εκλογή Μπόριτς και το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης»

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο