Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συζήτηση με τον Κυρ. Ιωαννίδη (μέλος της ΚΕ του ΚΕ) για το συλλαλητήριο και το Σκοπιανό

Το ΚΚΕ αναδεικνύει το πρόβλημα ονοματολογίας και όλης αυτής της συζήτησης και διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό από τη σκοπιά ότι έχουμε ήδη πείρα, ότι αυτοί που προσπαθούν γρήγορα γρήγορα να κλείσουν το ζήτημα με την ΠΓΔΜ είναι οι ίδιοι που έχουν αιματοκυλήσει την περιοχή, τόνισε ο Κυριάκος Ιωαννίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Κυριακής 4 Φλεβάρη στην «ERT OPEN» στην εκπομπή «Ατέχνως». «Έχουν πρωτοστατήσει στην διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας άρα στην έναρξη και στη δημιουργία του προβλήματος, επαναχάραξαν τους χάρτες των Βαλκανίων, δημιούργησαν κράτη προτεκτοράτα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και αξιοποιούν υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, υποδαυλίζουν εθνικισμούς αλλά και αλυτρωτισμούς», πρόσθεσε.

Ο Κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση για να μπει το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και φυσικά να ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική ταυτότητα κλπ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων που σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Εγγύηση, πρόσθεσε, είναι και η μη ένταξη γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν προσφέρει ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, ούτε ειρήνη.

Όσον αφορά το σημερινό συλλαλητήριο και το κυρίαρχο σύνθημα«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι αυτό είναι ανιστόρητο, αντιστρατεύεται μια συγκεκριμένη συνθήκη που καθόρισε τα σύνορα της περιοχής και ανοίγει όρους αλυτρωτισμού. Μια δεύτερη πλευρά αυτού είναι, αν δε σεβόμαστε μια συνθήκη που μοίρασε μια γεωγραφική περιοχή με τον τρόπο που τη μοίρασε, τότε δίνουμε δίκαιο και στον Ερντογάν που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης. Είναι σοβαρά επικίνδυνο αυτό το σύνθημα.

Αναφέρθηκε στο παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπάρχει η προσπάθεια γρήγορα γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «συγκρούονται τεράστια ζητήματα που τα πληρώνουν οι λαοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, γενικότερα το ΝΑΤΟ, και από την άλλη η προσπάθεια που κάνει η Ρωσία αλλά και η Κίνα να παρέμβουν και οικονομικά αλλά και πολιτικά στην περιοχή».