Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Συζητήσεις δούλων

Φανταστείτε να ακούγατε μια συζήτηση μεταξύ δούλων στην αρχαιότητα ή πιο πρόσφατα. Φανταστείτε σε αυτή τη συζήτηση να μιλούσαν για τους ιδιοκτήτες τους, αυτούς που αποφάσιζαν για τις τύχες του. Φανταστείτε λοιπόν οι δούλοι να σύγκριναν ποιος ήταν ο καλύτερος αφέντης. Θα βρίσκαμε κωμική ή τραγική μια τέτοια συζήτηση.

Ωστόσο είναι τόσο φανερό πως αυτά τα θεωρούμε φυσιολογικά σήμερα όταν συγκρίνουμε αφεντικά και τυράννους. Έτσι τώρα θα πρέπει εμείς να κάτσουμε να αποφασίσουμε εάν θεωρούμε κακό το γεγονός πως οι ΗΠΑ έδρασαν εκτός του Διεθνούς Δικαίου σκοτώνοντας τον Σουλεϊμανί στο Ιράκ. Άλλοι  να πούνε πως και αυτός ήταν δολοφόνος γιατί αναλάμβανε στρατιωτική δράση κτλ. Άλλοι θα πούνε πως δεν έχει σημασία γιατί εδώ μιλάνε τα συμφέροντα και έτσι κάνουν όλοι και οφείλουμε να συμπλεύσουμε με τον νικητή. Έτσι, όλοι αυτοί που είναι έτοιμοι να αιματοκυλίσουν
χιλιάδες ανθρώπους και πάλι, είναι το λογικό και το αποδεκτό. Είναι το ρεαλιστικό και το λογικό. Οτιδήποτε καλύτερο από την τρέλα αυτή είναι ουτοπικό! Αυτά συζητάνε σήμερα οι σκλάβοι.

Πηγή: Χαραυγή  / Παλμ

Μετάβαση στο περιεχόμενο