Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συκοφαντώντας τον Άρη στην κατοχή

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ -ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της κατοχής όχι μόνο από τις δυνάμεις του άξονα, αλλά και των ντόπιων συνεργατών τους ήταν διαρκής και έντονη και δενόταν με την κάθε είδους ενέργειες καταστολής του.

Ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια αυτή είχαν οι ηγετικές μορφές της Αντίστασης και μεταξύ τους ο πρωτοκαπετάνιος Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλαρας).

Το τρυκ που κυκλοφόρησε (14/5/1944- δηλαδή πριν την απελευθέρωση) είναι μοναδικό (προέρχεται από  τα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας- Αρχείο Μιχάλη Αδαμίδη).

Είναι ανυπόγραφο, μοιράστηκε στην περιοχή της Βέροιας και προφανώς τυπώθηκε σε τυπογραφείο της περιοχής με την άδεια (και την καθοδήγηση) των γερμανών κατακτητών σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες αλλά και τις «κρατικές αρχές» …

Παρουσιάζει ως συκοφαντικό στοιχείο τον  προπολεμικό «φάκελο» του Θανάση Κλάρα (ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της δασολογικής κυβέρνησης και των γερμανικών αρχών- έτσι αποδεικνύεται ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια σε οποιοδήποτε συνθήκες!).

Γράφει συγκεκριμένα: «ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ. Όπως το δείχνει το ποινικόν μητρώον του «Αρχηγού» των Αθανασίου Κλάρα του επονομαζομένου Αρη Βελουχιώτη. Όλοι ενάντια στους βαρυποινίτες».

Στόχος να τον εμφανίσει ως «εγκληματία κοινού ποινικού δικαίου» και άρα να χαρακτηρίσει έτσι και όσους τον ακολουθούν…

Επίσης να σημειώσουμε ότι παρόμοιες συκοφαντίες συνέχισαν να εκπέμπονται από την «κόσμο της εθνικοφροσύνης» τα χρόνια που ακολούθησαν την Βάρκιζα, ενώ αναπαράγονται μέχρι και σήμερα από διάφορες εκδόσεις που προσφέρονται μέσω συγκεκριμένων εφημερίδων δωρεάν και με στόχο την παραχάραξη της ιστορίας!

 

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.