Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συλλαλητήρια μαθητών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας μόρφωση, υγεία και σωστή λειτουργία των σχολείων

Στους δρόμους βγαίνουν κατεβαίνουν σήμερα οι μαθητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας μόρφωση, υγεία και σωστή λειτουργία των σχολείων έχοντα να αντιμετωπίσουν μια συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης και τρομοκρατίας  – με την επιστράτευση της αστυνομίας, των εισαγγελέων, του κρατικού μηχανισμού και των ΜΜΕ- η οποία πέφτει στο κενό.

«Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μη γίνονται τέτοιες ενέργειες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τα συλλαλητήρια αποτελούν κλιμάκωση μίας πολύμορφης δραστηριότητα, με καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αποχές, που ανέδειξε την πραγματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στα σχολεία και τις διεκδικήσεις για μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τα μορφωτικά δικαιώματά τους.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στα Προπύλαια. Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικεί:

–Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

–Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.

–Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά.

–Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

–Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

–Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

–Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

–Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

–Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές – εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Με αντίστοιχα αιτήματα, συλλαλητήρια πραγματοποιούνται την Πέμπτη σε: Πάτρα (10.00, πλατεία Γεωργίου), Καλαμάτα (10.30, πλατεία 23ης Μαρτίου), Πρέβεζα (10.00, Φόρος), Κοζάνη (10.30, κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10.00, πλατεία Ελευθερίας), Χανιά (10.30, Αγορά), Χαλκίδα (11.30, Στρογγυλό), Λαμία (12.00, πλατεία Ελευθερίας), Λιβαδειά (11.30, Ζάππειο). Αύριο Παρασκευή προγραμματίζονται συλλαλητήρια σε Λάρισα και Αρτα.

Στις κινητοποιήσεις το «παρών» δίνουν και εκπαιδευτικοί. Διευκολυντική στάση εργασίας έχει κηρυχτεί από την ΟΛΜΕ από τις 11 έως τις 2 μ.μ., καλώντας τις τοπικές ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματικές διευκολυντικές τρίωρες όπου γίνουν συλλαλητήρια.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας ενώνουν τις φωνές τους με τους μαθητές, παλεύοντας για να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κονδύλι για καθηγητές – καθαριότητα, λύσεις στο ζήτημα της στέγασης.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, ενώ τη στήριξη τους εκφράζουν και πολλά σωματεία.

Επίσης, η ΟΓΕ στέκεται στο πλευρό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και στον αγώνα τους για ασφαλή σχολεία.