Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για τη ΛΑΡΚΟ: Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»

βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που ήρθαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Στο πλευρό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΚΟ

  • Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (βλ |> δήλωση <| Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία)

Κουτσούμπας Λάρκο

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί. Στη διαδρομή προς το Σύνταγμα, η πορεία πύκνωνε όλο και περισσότερο, καθώς έμπαιναν οι προσυγκεντρώσεις από τα σωματεία και τους φορείς της Αττικής (βλ. |> Συγκλονιστικό το συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ«Παρών» και ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους <|)

  • Στην Ομόνοια έφτασαν τα λεωφορεία με τους εργαζόμενους 

10.30 |> Στην Ομόνοια έφτασαν τα λεωφορεία με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που θα διαδηλώσουν στην Αθήνα. Μαζί τους βρίσκονται και εργαζόμενοι από σωματεία και…

Προς το Σύνταγμα κατευθύνεται η πορεία
Μέρα αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης στην Αθήνα

|> 11.30 Στο ύψος της Παλιάς Βουλής έχει φτάσει η μεγάλη πορεία για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. Στη διαδρομή προς την πλατεία Συντάγματος…

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για τη ΛΑΡΚΟ Σύνταγμα

Πλησιάζει προς το Σύνταγμα η πορεία

Όσο η πορεία πλησιάζει στο Σύνταγμα, τα συνθήματα δυναμώνουν, στην τελική ευθεία για το χώρο της μεγάλης συγκέντρωσης.

Η κεφαλή της πορείας κοντεύει στο Σύνταγμα και η προσυγκέντρωση της Κλαυθμώνος δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει μέσα στον κύριο όγκο της διαδήλωσης.

Ο κόσμος που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σταματάει για να δει την πορεία, ρωτάει για τη για τη μεγάλη διαδήλωση και ενημερώνεται από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η μεγάλη πορεία μπαίνει σιγά-σιγά από την Όθωνος στην Αμαλίας, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αθήνας που τους υποδέχονται αγωνιστικά

Στην πλατεία Συντάγματος η μεγάλη πορεία, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα

Στην πλατεία Συντάγματος έφτασε η μεγάλη πορεία, μέσα σε έντονα χειροκροτήματα και συνθήματα από τους εργαζόμενους που ήδη βρίσκονταν εκεί για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το καλωσόρισμα των συνδικάτων της Αττικής. Το κλίμα στο Σύνταγμα είχε «ζεσταθεί» από  τα τραγούδια του αγώνα και τα συνθήματα που ακούγονταν κατά μήκος της λεωφόρου Αμαλίας.

Με τη σειρά τους τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, από το βήμα της εξέδρας που έχει στηθεί στο Σύνταγμα, ευχαρίστησαν όλους τους φορείς που δήλωσαν τη στήριξή τους και διαδηλώνουν σήμερα μαζί τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσουμπα, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

για τη ΛΑΡΚΟ Κουτσούμπας Παφίλης

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών, οι Δήμαρχοι Διρφυων – Μεσσαπίας και Λοκρών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

  • Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς εργάτες 

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί στην πλατεία Συντάγματος, ολόκληρη η συγκέντρωση κρατάει ενός λεπτού σιγή για όλους τους συναδέλφους που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ.

«Το αίμα τους είναι οδηγός για εμάς», ακούγεται από τα μεγάφωνα και στην πλατεία απλώνεται μία τεράστια σιωπή. «Αθάνατοι», φωνάζουν στη συνέχεια από τα μεγάφωνα και ακολουθεί ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Με ομιλίες και χαιρετισμούς συνεχίζεται η μεγάλη συγκέντρωση 

Με τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, συνεχίζεται στο Σύνταγμα το μεγάλο συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». Γύρω από την πλατεία έχει σχηματιστεί ένα ανθρώπινο ποτάμι από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εργαζόμενους της Στερεάς, της Εύβοιας και της Αττικής που τους συμπαραστέκονται και εκφράζουν ταξική αλληλεγγύη.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη Βουλή

Οι ομιλίες της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ» και την ανάγνωση του ψηφίσματος. Αντιπροσωπεία των…

Από τη συνάντηση με το ΚΚΕ

Με τα κοινοβουλευτικά κόμματα συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στην προεδρεία της βουλής και ξεκίνησε τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αρχίζοντας πρώτα από το ΚΚΕ καθώς όπως αναφέρθηκε από τους συνδικαλιστές της αντιπροσωπείας είναι το πρώτο Κόμμα «που συμπαραστάθηκε στον αγώνα που κάνουμε και είναι χρέος να συνεχίσουμε μαζί». Ακόμα από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι σε μια τελευταία εξέλιξη τους στάλθηκε τελεσίγραφο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι την 1η Φλεβάρη η ΔΕΗ θα κλείσει τους διακόπτες του ρεύματος στο εργοστάσιο.

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν οι βουλευτές Γ. Μαρίνος ο οποίος είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης επίσης μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Μιλώντας προς τους εργαζόμενους της αντιπροσωπείας ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι: «Εσείς θα ξέρετε ότι όπως και πριν έτσι και τώρα και στη συνέχεια, σταθερά, οργανωμένα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον αγώνα, να συμμετέχει στον αγώνα παίρνοντας υπόψη και το μήνυμα που στέλνει σήμερα αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση, η μεγαλειώδης κινητοποίηση των εργαζομένων. Και να στείλουμε ένα μήνυμα και στη κυβέρνηση της ΝΔ και στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Σταϊκούρα και σε όλους αυτούς τους εραστές της ιδιωτικοποίησης και του κλεισίματος του εργοστασίου, να ξέρουν ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της περιοχής, με την αμέριστη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ θα τους βάλουν όλα τα εμπόδια που χρειάζονται και θα συγκρουστούν με αυτά τα αντεργατικά, αντιλαϊκά τους σχέδια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στο σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία, κλείσιμο -γιατί το σχέδιό τους περιλαμβάνει πολλά άθλια μέτρα- για άμεση χρηματοδότηση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, με τήρηση, με εφαρμογή της ΣΣΕ, διατήρηση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αυστηρά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση, με τη δύναμη που μας δίνει και η σημερινή κινητοποίηση θα συνεχίσουμε. Αν κάνουν το έγκλημα και επιχειρήσουν να κλείσουν το ρεύμα, να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους».

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο βουλευτής Β. Αποστόλου ανέφερε ότι ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων»...ενώ χαρακτήρισε τον Κ. Χατζηδάκη …«εμμονικό» προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, τα οποία άλλωστε φέρουν τη σφραγίδα και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντηση έγινε και με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όπου ο γραμματέας της ΚΟ αυτού του κόμματος, Β. Γκεγκέρογλου, είπε ότι θα αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση»…

Παρά την ανοιχτή επιστολή που είχε σταλεί από την οργανωτική Επιτροπή καλώντας τον πρωθυπουργό τους αρμόδιους υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές να είναι παρόντες στη Βουλή, οι πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως και αυτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ήταν κλειδαμπαρωμένες. Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από τη βουλή «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», δεν υπήρξε ούτε ένας κυβερνητικός βουλευτής να παραλάβει έστω το ψήφισμα των εργαζομένων, για να καταδειχθούν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κλειστές ήταν ακόμα η πόρτες των κομμάτων του Κ. Βελόπουλου και του Γ. Βαρουφάκη.

Στο πλευρό των γονιών τους μαθητές και νεολαίοι

Ένα μάθημα διαφορετικό από τα …συνηθισμένα, είχαν σήμερα οι μαθητές και άλλοι νέοι που διαδήλωσαν μαζί με τους γονείς τους στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι μαθητές του Λυκείου Μαρτίνου Λάρυμνας, με απόφαση του 15μελούς, συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση. Επίσης, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, μαζί με τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος και τα συνδικάτα.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και η ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρυμνας, η οποία με απόφαση του ΔΣ ανέβαλε τον σημερινό αγώνα, προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση.

Οι επαγγελματίες στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ και στη Λάρυμνα κράτησαν κλειστά τα καταστήματα τους σήμερα, παίρνοντας θέση στο πλευρό των εργαζομένων.

Επιστρέφουν στις περιοχές τους οι εργαζόμενοι, έχοντας πάρει δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα

Το δρόμο της επιστροφής πήραν γύρω στις 2 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, τα μέλη των οικογενειών τους που διαδήλωσαν μαζί τους, τα σωματεία και οι φορείς από τη Φθιώτιδα και την Εύβοια, τις πόλεις και τα χωριά της Στερεάς Ελλάδας.

Με την επιβίβαση στα λεωφορεία -μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου, με επίκεντρο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους- πήραν μαζί τους «αποσκευή» για τις επόμενες μάχες την πλατιά αλληλεγγύη, την υποστήριξη στα δίκαια αιτήματά τους, τη δύναμη που τους δίνει να συνεχίσουν.

Αυτό αποτυπώθηκε και στη διάθεση με την οποία αναχώρησαν, έχοντας ήδη το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα βήματα τους.

«Την επόμενη φορά να δεις πόσοι θα είμαστε», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας πως με αφετηρία την κινητοποίηση ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική συνέχεια.

Ένας ακόμη νέος εργάτης σκοτώθηκε σε εργατικό «δυστύχημα»

Ένας ακόμη νέος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ προστέθηκε στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί στην επιχείρηση.

Ο 35χρονος εργάτης ήταν χειριστής εξορυκτικού μηχανήματος και σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο μεταλλείο της Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών υποχώρησε το έδαφος, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το εξορυκτικό μηχάνημα και να βρει τραγικό θάνατο. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας δύο παιδιών. Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που κατευθύνονταν στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΚΟ

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο